Chiropractie

Bij Dierenkliniek Enkhuizen kunt u terecht met uw dier voor een behandeling bij chiropractor Sabine Schrama. Zij heeft naast haar opleiding tot dierenarts een opleiding tot veterinair chiropractor gevolgd.

sabine schrama

Wat is chiropractie?
Chiropractie is een manier om de spieren rondom de wervelkolom te onderzoeken en te behandelen. Het lijkt daarmee op osteopathie en manuele therapie.
De wervelkolom bestaat uit veel kleine gewrichtjes. Deze gewrichtjes bewegen zodat de rug hol kan worden, op kan bollen, naar links en rechts kan buigen en kan roteren. Als de spiertjes die deze beweging mogelijk maken verkort zijn, is de normale beweging die het gewricht moet kunnen maken niet meer mogelijk. Dit uit zich in stijfheid.

Een chiropractor onderzoekt of de beweging normaal is, of verminderd. Bij verminderde beweeglijkheid van de gewrichtjes kan dit behandeld worden door een kleine snelle beweging van het gewrichtje. Heel simpel uitgelegd krijgen de spiertjes krijgen hierdoor een signaaltje om weer beter te gaan functioneren. De verkorting of kramp verdwijnt en daarmee ook de pijnlijkheid.
In het geval dat er artrose in de gewrichtjes, is er sprake van een mechanische belemmering van de beweging door botnieuwvorming op de randen van de gewrichtjes. Het is dan erg afhankelijk van de ernst van de botnieuwvorming of er nog verbetering in beweging te krijgen is door de spiertjes te behandelen. Als er nog een beetje beweging mogelijk is, maar dat door kramp in de spiertjes tegengehouden wordt, is er nog wat aan te doen met een chiropractische behandeling. Als de beweging van het gewricht volledig door artrose geblokkeerd wordt, kan een chiropractor daar niets aan veranderen. Ernstige artrose kan goed gevoeld worden en is te zien op een röntgenfoto.

Wanneer kan uw dier een chiropractisch onderzoek gebruiken?
– Stijfheid (juist als dieren ouder worden!)
– Opstartkreupelheid, moeite met gaan liggen of opstaan
– Niet meer willen lopen, rennen, spelen, springen
– Pijn bij optillen of bepaalde bewegingen
– Nek en rugpijn

Afhankelijk van de ernst:
– Artrose in de poten met daarbij algemene stijfheid
– Artrose in de rug

Soms wordt verbetering gezien bij:
– Likplekken op poten of tenen
– Terugkerende anaalklierontstekingen
– Terugkerende verstopping van de darmen
– Incontinentieproblemen

Onderzoek en behandeling wordt uitgevoerd door Sabine Schrama op donderdag tussen 9.00 en 16.00 uur. Het duurt ongeveer 30-45 minuten. Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u bellen met de kliniek via 0228-317000.


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

email