Dermatologie

itchy-dog

Ziektes en aandoeningen van de huid komen veelvuldig voor bij dieren. Een slechte vacht, jeuk, kaalheid of soms zelfs rode ontstoken plekken in de huid zijn een teken dat de gezondheid van uw huisdier niet optimaal is. Dit kan veroorzaakt worden door lokale problemen op de huid (parasieten, schimmels, gisten), maar ook een probleem zijn van andere organen (bijnieren, nieren, immuunsysteem) wat zich manifesteert in de huid. Door een goede anamnese en een gedegen lichamelijk onderzoek kunnen we vaak al onderscheid maken tussen deze 2 oorzaken. Bij verdenking van een probleem van andere organen is het soms nog nodig om aanvullend bloedonderzoek te doen.
Extra aandacht besteden we aan dieren met jeuk: tegenwoordig hebben niet alleen steeds meer mensen, maar ook steeds meer dieren last van allergie. Een allergie is eigenlijk een overdreven reactie van het immuunsysteem op een stofje waar normaal gesproken geen reactie op volgt. Het immuunsysteem ziet dit stofje (allergeen) als een indringer in het lichaam en probeert dit tegen te gaan met als reactie jeuk, krabben en rode plekken. Bij mensen met hooikoorts zien we tranende ogen en een loopneus, dit zien we bij dieren niet.
Belangrijk bij dieren die veel jeuk hebben is een goede vlooienbestrijding. Elke maand met een goed werkzaam middel ontvlooien scheelt vaak al veel in de klachten. Alle middelen die we in onze webshop verkopen werken zeer goed tegen vlooien. Blijven dieren jeukklachten houden dan werken we volgens een stappenplan om de bron van de jeuk te achterhalen. Met het achterhalen van de oorzaak kunnen we deze  proberen weg te halen óf het dier hier minder gevoelig voor maken (desensibilisatie). Dit is voor de gezondheid van het dier beter dan de ‘tabletjes tegen de jeuk’ die vroeger werden meegegeven. Indien het niet mogelijk is om de oorzaak van de jeuk te achterhalen of bij ernstige klachten zijn deze tabletjes helaas vaak noodzakelijk.

Heeft u vragen over uw huisdier of wilt u een afspraak maken? Belt u dan met 0228-317000 of mail naar info@dierenkliniekenkhuizen.nl.


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

email