Echo

echo drachtige hond

Net als bij röntgenfoto’s is de echo een middel om de binnenkant van het dier te kunnen bekijken. Met röntgenfoto’s zijn botten, hart en longen goed in beeld te brengen en met een echo kan men goed de organen in de buik bekijken. Echografie is een techniek die gebruik maakt van geluidsgolven. Dit is niet schadelijk voor mens en dier. Voor het onderzoek moet het dier op de rug liggen en wordt de buik geschoren. Tussen de haren zit lucht en dit houdt de geluidsgolven tegen. Er wordt echogel op de huid van het dier aangebracht om de geluidsgolven zo goed mogelijk te geleiden, hierdoor ontstaat het beste en scherpste beeld. Meestal is het niet nodig om uw dier onder narcose te brengen en kan de echo direct gemaakt worden. Bij uitgebreider echo-onderzoek of een dier wat het erg onaangenaam vind om op de rug te liggen kan een licht roesje nodig zijn.

Pretecho
Net als bij mensen kunnen we bij honden en katten via echo kijken of de dekking geslaagd is. We kunnen zien of er ampullen zichtbaar zijn met embryo’s en of deze embryo’s ook een kloppend hartje hebben.Het is niet mogelijk om het geslacht van de embryo’s vast te stellen. Het is ook niet mogelijk om met echografie nauwkeurig het aantal embryo’s te tellen. We kunnen vaak wel een schatting geven. Wanneer u precies wilt weten hoeveel pups u bij de bevalling kan verwachten maken wij een röntgenfoto. Dit kan vanaf de 45e dag na de dekking. Het maken van een pretecho bij de hond kan vanaf de 24e dag na de dekking.

Dierenkliniek Enkhuizen beschikt over een geavanceerd echo-apparaat waarbij de beelden opgeslagen kunnen worden en indien gewenst naar u of naar een specialist gemaild kunnen worden.

Heeft u vragen over het maken van een (pret)echo? Neem dan contact op via 0228-317000 of info@dierenkliniekenkhuizen.nl.


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

email