Fokbegeleiding

Dierenarts Annemarie Lub heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van fokteven en zij geeft deze kennis en ervaring door aan iedereen die in het team van Dierenkliniek Enkhuizen werkt. Bij het krijgen van een nestje pups komt er heel wat kijken. Dit begint bij het maken van officiële HD foto’s, via progesteronbepaling, drachtecho, hulp bij de geboorte naar de 1e vaccinaties van de pups.

HD- en ED foto’s
Voor veel rassen is het verplicht om foto´s van de heupen (HD) en/of ellebogen (ED) te laten maken. Als deze foto’s beoordeeld zijn door de Raad van Beheer en goed genoeg zijn kan er met de hond gefokt worden. Voor meer informatie over het maken van röntgenfoto’s kijkt u op deze pagina.

Progesteronbepaling
Om te bepalen wat het juiste moment is om een teef te laten dekken kan er een progesteronbepaling worden uitgevoerd. Hiervoor doen we vanaf dag 9 van de loopsheid bloedonderzoek. We doen dit met behulp van Speed Ovulation test die in de kliniek wordt uitgevoerd en waarbij we u binnen een paar uur de uitslag kunnen doorgeven. Hierdoor weet u direct waar u aan toe bent. Het kan nodig zijn deze test enkele malen te herhalen omdat de teef het ideale dektijdstip niet heeft bereikt.

K.I.
In uitzonderlijke gevallen kan het nodig zijn om kunstmatige inseminatie toe te passen. Dit kan bijvoorbeeld als het teefje de reu niet toelaat, als de reu erg onervaren is of als er sperma uit het buitenland komt. Wel moeten we er zeker van zijn dat de teef in de vruchtbare periode zit!

Drachtecho
Als de dekking heeft plaatsgevonden kunnen we vanaf dag 25 controleren of de teef drachtig is door middel van een echo. We kunnen met de echo ook vaak een schatting geven (maar niet exact!) hoeveel pups er geboren zullen worden. U kunt gedurende de drachtperiode van de teef vaker terugkomen voor “pretecho’s”, en krijgt hier indien u dit wenst, ook foto’s of een filmpje van mee. Hieronder ziet u beelden van een drachtigheidsecho in een laat stadium van de dracht; de ribbetjes en het schedeltje zijn al zichtbaar.

Röntgenfoto
Indien u precies wilt weten hoeveel pups er geboren zullen worden dan kan er een röntgenfoto gemaakt worden. Dit kan vanaf dag 45, omdat de botjes van de pups eerder nog niet zichtbaar zijn op een röntgenfoto.

Bevalling (partus)
De geboorte van de pups is een spannende gebeurtenis. U kunt ons altijd bellen voor advies voor of tijdens de bevalling van uw teef. Voor meer informatie over het normale verloop van de partus van de hond kunt u kijken op deze pagina.

Vaccinatie + chippen pups
De pups krijgen de 1e enting op 6 weken. Naast de enting wordt elke pup klinisch door ons onderzocht. Indien u een nestje fokt via de Raad van Beheer worden de pups door de Raad van Beheer gechipt. Indien u geen nestje via de Raad van Beheer fokt is het sinds 1 april 2013 verplicht om alle pups voor de leeftijd van 7 weken te chippen en voor de leeftijd van 8 weken te registreren bij een aangesloten databank. De chip wordt dan geplaatst door ons tijdens de 1e vaccinatie.

pups


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

email