Laboratorium

bloedbuisjes

Bij Dierenkliniek Enkhuizen kunt u terecht voor urine-, faeces-, of bloedonderzoek van uw huisdier. We beschikken over een uitgebreid laboratorium waardoor we in de meeste gevallen snel een uitslag kunnen geven.  Schimmel- en gistonderzoek kunnen we in onze kliniek ook uitvoeren. Cytologisch onderzoek (onderzoek van cellen) of pathologisch onderzoek (onderzoek van weefsel) sturen we altijd op naar een specialist. De beoordeling hiervan luistert zeer nauw en hiervoor is nog een studie van 4 jaar nodig na de opleiding tot dierenarts. Wilt u graag een nestje met uw hond dan u kunt u door middel van een progsteronbepaling het juiste tijdstip voor dekken laten bepalen.

Urine-onderzoek
Urineonderzoek kan plaatsvinden op 3 verschillende manieren: met behulp van een urinestick, het bepalen van het soortelijk gewicht en door de urine te bekijken onder de microscoop. Met behulp van de stick zijn op eenvoudige wijze enkele aandoeningen aan te tonen, bijv. suikerziekte en blaasontsteking. Ook de zuurtegraad wordt bekeken, dit kan van invloed zijn op de behandeling. Onder de microscoop kijken we naar het ‘sediment’ in de urine; bloedcellen en/of kristallen. Deze kristallen, ook wel “blaasgruis” genoemd, zijn belangrijk omdat deze verstopping van de plasbuis kunnen veroorzaken (met name bij katers). Als deze verstopping niet verholpen wordt kan de kat niet plassen en zal hij hier uiteindelijk aan overlijden. Met het juiste dieet worden deze kristallen voorkomen. Als de behandeling is ingesteld kunnen we een urine-onderzoek doen ter controle. Voor meer informatie over het urine-onderzoek kijkt u hier.

Faeces-onderzoek
Onderzoek van ontlasting van uw huisdier kan nuttige informatie opleveren. Bij jonge honden met terugkerende diarree testen we vaak op Giardia, een parasiet die in de darmen leeft. De uitslag van dit onderzoek hebben we binnen het uur en u kunt direct de juiste medicijnen meenemen. Voor uitgebreider onderzoek naar coccidiose of andere ziekteverwekkers sturen we de ontlasting op naar een speciaal laboratorium in Duitsland (VetmedLab). Voor het juiste resultaat dient de ontlasting zo vers mogelijk te zijn.

Bloedonderzoek
Binnen een kwartier kunnen we van uw huisdier de nier-, lever/, suiker-, en eiwitwaarden meten. Dit levert een snelle scan op van de gezondheid van uw dier. Uitgebreider bloedonderzoek (schildklier, ontstekingscellen en enzymbepalingen) sturen we op, dit gaat naar VetmedLab of naar de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. De uitslag volgt dan binnen enkele dagen.

Cytologisch/pathologisch onderzoek
Dit onderzoek wordt met name gedaan bij plekken of bultjes op uw huisdier. Soms kan er volstaan worden met een DNAB; met een dun naaldje worden enkele cellen opgezogen en hier wordt een preparaat van gemaakt ter beoordeling. We kunnen ook de plek chirurgisch verwijderen en in zijn geheel opsturen. Dit geeft vaak een betrouwbaardere uitslag dan alleen cellen.

Schimmelkweek
Bij verdenking op schimmel worden enkele haren van uw huisdier afgeplukt en op kweek gezet. De uitslag hiervan kan na enkele dagen bevestigd worden en is na 2 weken definitief.

Onderzoek op gisten
Voor dit onderzoek op Malassezia wordt met een stukje tape een afdrukpreparaat gemaakt van de huid van uw huisdier. Dit wordt vervolgens op een speciale manier met verschillende middelen gekleurd en onder de microscoop bekeken. De kleuring duurt zo´n 15 minuten, de uitslag is snel bekend.

Progesteronbepaling
Om te bepalen wanneer een teef het beste bevrucht kan worden en zo de kans op een geslaagde dekking te verhogen, kunnen we een progesteronbepaling uitvoeren. Hiervoor wordt wat bloed afgenomen en testen we in de kliniek de progesteronwaarde. U heef dezelfde dag nog de uitslag. Dierenarts Annemarie Lub heeft jarenlange ervaring met het begeleiden van rashonden. Er zijn nog meer mogelijkheden voor fokbegeleiding bij Dierenkliniek Enkhuizen.


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

email