Röntgenfoto’s

dog xray

Röntgenfoto’s worden gemaakt om de binnenkant van een dier te bekijken. Zo kunnen we o.a. botbreuken of ongewenste voorwerpen in de buik van een dier constateren, longen en hart beoordelen en tekenen van gewrichtsslijtage vaststellen. Dierenkliniek Enkhuizen beschikt over een digitaal röntgenapparaat. Dit houdt in dat we direct aan u de foto’s kunnen laten zien en snel een nieuwe foto kunnen maken mocht de eerste opname onverhoopt mislukt zijn. De opnames kunnen we e-mailen naar u of naar een specialist voor overleg.

Röntgenfoto’s worden ook gemaakt voor de fokkerij, met name voor heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED). Dit zijn helaas veel voorkomende aandoeningen bij honden die voor gewrichtsklachten kunnen zorgen. HD-foto’s en ED-foto’s kunnen ook worden gemaakt omdat een hond wordt gebruikt voor de hondensport (frisbee, flyball etc.)

Voor de fokkerij is het verplicht om de röntgenfoto’s objectief te laten beoordelen, daarom worden alle officiële HD-foto’s onder gelijke omstandigheden gemaakt en worden ze opgestuurd naar de Raad van Beheer, de overkoepelende organisatie op het gebied van (ras)honden in Nederland. Voor het laten maken van HD-foto’s geldt voor de meeste hondenrassen een minimumleeftijd van 12 maanden. Voor enkele grote rassen, die pas later volgroeid zijn, geldt een minimumleeftijd van 18 maanden.

Wanneer u een afspraak heeft om officiële HD- of ED- foto’s te laten maken verzoeken wij het volgende mee te nemen:
– officiële stamboom
– eigendomsbewijs
Voor het maken van een officiële HD-foto is bij onze praktijk geen narcose nodig. Alleen in zeer speciale gevallen is narcose nodig bij een HD-foto. Voor officiële ED-foto’s is altijd een roesje noodzakelijk.

Teveel röntgenstraling is niet gezond. Bij het maken van röntgenfoto’s van uw dier valt de hoeveelheid straling altijd binnen de veiligheidsmarges, zelfs als meerdere foto’s genomen worden. De gevaren voor de mens worden beperkt door het dragen van loodjassen, loodhandschoenen en een schildklierbeschermer. Kinderen tot 18 jaar en (mogelijk) zwangere vrouwen mogen niet in de röntgenruimte aanwezig zijn tijdens het nemen van röntgenfoto’s.

Heeft u vragen over het maken van HD- en ED foto’s of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op via 0228-317000 of info@dierenkliniekenkhuizen.nl.


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

email