Diarree bij de hond

Diarree kan vele verschillende oorzaken hebben. Op basis van uw verhaal, leeftijd van de hond en de bevindingen bij lichamelijk onderzoek kunnen we een oorzaak aanwijzen of vermoeden. Soms zijn aanvullende onderzoeken nodig zoals ontlastingsonderzoek of bloedonderzoek.

Diarree kan veroorzaakt worden door:

1) Parasieten
Bij de hond komen regelmatig spoelwormen, haakwormen of lintwormen voor. Het is dus van belang uw dier regelmatig te ontwormen (4 x per jaar) om diarreeklachten hierdoor te voorkomen.
Giardia, een eencellig organisme (protozoa) wordt ook regelmatig gezien als verwekker bij diarree en komt steeds vaker voor met name bij jonge dieren.

2) Virus
Een eenvoudige ‘buikgriep’ veroorzaakt door een Rota- of Coronavirus kan bij alle honden voorkomen, hoewel jonge honden er gevoeliger voor zullen zijn omdat hun weerstand nog minder goed ontwikkeld is en ze hun neus overal insteken.
Het Parvovirus veroorzaakt zeer ernstige, snel verlopende diarree die vaak dodelijk is. Tegen deze ziekte wordt gevaccineerd. Helaas zien we dat met de invoer van pups uit het buitenland dieren niet goed geënt zijn en de ziekte vaker voorkomt in Nederland. Dit is ook het geval bij Hondenziekte, die naast diarree ook ademhalingsverschijnselen en zenuwverschijnselen geeft. De afloop van Hondenziekte is bijna altijd fataal.

3) Dieet invloeden
Diarree kan ontstaan als u wisselt van voer en het darmstelsel van de hond hier nog aan moet wennen. Daardoor verloopt de vertering niet optimaal en kan diarree ontstaan. Met name bij pups kan dit het geval zijn.
Het kan ook komen doordat uw hond iets heeft gegeten dat rauw of bedorven was en daardoor het milieu in de darmen verstoord is. Dit zien we bij besmetting met de Campylobacter- of Salmonellabacterie.
Ook kan uw hond allergisch zijn voor bepaalde voeding, we zien dan ook vaak jeukklachten naast diarree. Een hypo-allergene voeding is dan de therapie.

4) Ontsteking
Bij volwassen en oudere honden zien we soms problemen met het afweersysteem in de darmen. Hierdoor ontstaat dan een chronische ontsteking, die ook wel Inflammatory Bowel Disease (IBD) genoemd wordt. Deze ontsteking is met de juiste medicatie goed onder controle te houden.

5) Tumoren
Bij oudere honden komen soms tumoren van de darmwand voor. Vooral maligne lymfoom komt vaak voor, een echo kan meer duidelijkheid geven.

6) Aandoening van andere organen
De alvleesklier maakt verteringsenzymen aan waardoor het eten verteert wordt. Bij een aantasting van de alvleesklier kan er een tekort aan deze enzymen ontstaan  en ontstaat er diarree. Dit wordt Exocriene Pancreas Insufficiëntie ofwel EPI genoemd en komt met name voor bij Duitse Herders of kruisingen hiervan.

 


Contact

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00