Bevalling van de hond

De gemiddelde draagtijd van de hond is ongeveer 62 dagen. Dit kan varieren van 56 dagen tot 70 dagen. De lengte van de dracht is onder meer afhankelijk van het aantal pups; bij meerdere pups zal de draagtijd korter zijn. Om enigszins te kunnen voorspellen wanneer de teef gaat bevallen zijn er enkele tips:

Temperatuursdaling
We adviseren om vanaf dag 54 de teef 3 x daags te temperaturen. Dit temperaturen is het betrouwbaarst als het elke dag op hetzelfde tijdstip wordt gedaan, met een digitale rectale thermometer. Een oorthermometer is bij honden niet betrouwbaar. Op de dag van de bevalling (ook wel partus genaamd) zal de temperatuur dalen van 38-39 °C naar ± 36.5 °C. De bevalling zal dan binnen 12-24 uur plaatsvinden. Deze temperatuursdaling zien we bij 95% van de teven, maar niet bij allemaal!

Zwelling tepels en melkgift
Enkele dagen voor de bevalling kunnen de tepels al gaan zwellen en kan er melk uit de tepels worden waargenomen.

Gedrag van de teef
Soms kan de teef al dagen voor de bevalling wat onrustig zijn en nestgedrag vertonen. Vlak voor de bevalling zal dit gedrag in hevigheid toenemen en zal ze meer krabben en graven. Op de dag van de bevalling zelf heeft ze vaak minder eetlust, kan ze gaan braken en moet ze frequent naar buiten om kleine plasjes te doen. Ook kan de ontlasting wat dun zijn.

Uitvloeiing
Enkele dagen voor de bevalling kan er al heldere slijmerige uitvloeiing worden waargenomen. Als de uitvloeiing groen of bloederig van kleur wordt zal de partus snel starten.

Het verloop van de bevalling
De bevalling is onder te verdelen in 3 fases:

Fase 1: ontsluitingsfase
Tijdens de eerste fase vindt de lichamelijke voorbereiding op de geboorte van de pups plaats. De baarmoedercontracties (die niet zichtbaar zijn voor de eigenaar) zorgen er voor dat de ophangbanden en de geboorteweg gaan ontspannen. Verder vertoont de teef gedragsveranderingen: ze is onrustig, kijkt geregeld naar haar flanken, maakt een nestje (zie eerder beschreven). Sommige teven kunnen echter weinig tot geen symptomen vertonen.

Fase 2: uitdrijvingsfase
Deze fase begint bij het breken van het vruchtwater. De teef ligt in deze fase meestal op haar zij, de baarmoedercontracties zijn nu wel te zien en ze is actief aan het persen. De eerste pup wordt meestal snel na de start van de tweede fase geboren. De tijd tussen de geboorte van twee pups varieert tussen de 5 en 120 minuten. De geboorte van de eerste pup duurt vaak het langst. Voordat de eerste pup geboren wordt komt er vaak nog een vruchtblaas uit.
De pups kunnen in normale ligging geboren worden of in stuitligging. Op een stuitligging perst de teef meestal langer. Ze kunnen met intacte vruchtvliezen geboren worden of met gebroken vruchtvliezen. Indien de vruchtvliezen nog niet kapot zijn zal de teef ze open bijten. De pup zal ook bewegen om de vliezen open te maken. Indien dit niet gebeurt, kunt u ingrijpen door het vruchtvlies te openen en het van de pup af te halen. Hierbij is het ook verstandig om het bekje van de pup droog te maken. Tussen de geboorte van 2 pups door  kan het voorkomen dat de teef in slaap valt.

Fase 3: nageboortefase
Tijdens deze fase wordt de placenta uitgedreven. Dit kan 5 tot 15 minuten na de geboorte van de pup gebeuren maar de placenta kan ook samen met de geboorte van de pup uitgedreven worden. De placenta’s worden meestal door de teef opgegeten. Let er wel op dat ze niet teveel placenta’s eet aangezien dit tot braken en diarree kan leiden.

Wanneer moet u de dierenkliniek bellen?
 Als er binnen 1 uur na het verschijnen van de eerste vruchtblaas geen pup geboren is
– Als de teef 20 minuten aan het persen is zonder geboorte
– Als de teef al 2 uur niet meer heeft geperst (en er nog pups aanwezig zijn in de baarmoeder)
– Als de teef plotseling erg rustig/sloom is of juist erg paniekerig wordt
– Als er te weinig placenta’s met de geboorte gekomen zijn
– Als er stinkende uitvloeiing of grote hoeveelheden bloed uit de vagina komt
– Als u zich zorgen maakt over het verloop van de bevalling

Controle van de pups
Bij het geboren worden van de pups zal de moeder de navelstreng doorbijten en de pups drooglikken. Gezonde pups zullen na het schoonlikken zelf de tepel opzoeken. U kunt controleren of de teef voldoende melkgift heeft door zelf voorzichtig in de tepel te knijpen. De melk zal geelachtig van kleur zijn, dit is de eerste moedermelk en heet colostrum. De pups kunt u controleren op een open gehemelte, navelbreukje en intact haarkleed. Indien dit niet het geval is of u twijfelt neemt u dan contact met ons op! U kunt het navelstrengetje eventueel ontsmetten met wat Betadine-oplossing. De beste omgevingstemperatuur voor de pups is 29-32°C, zo krijgen ze het niet te koud.
Na de geboorte moeten de pups elke dag gewogen worden. De eerste dag kan het gewicht iets afnemen, daarna moet het stijgen. Indien het niet het geval is zult u bijvoeding moeten overwegen, in overleg met de dierenarts.

Controle van de teef na de bevalling
Direct na de bevalling zal de teef veel willen drinken, maar nog niet veel willen eten. In de dagen daarna, als de melkproductie goed op gang komt, is het van groot belang om de teef voldoende voer te geven zodat ze genoeg melk kan produceren. We adviseren om meerdere keren (4-5 keer) per dag te voeren en evt. energierijk voer erbij te geven, dit kan bijvoorbeeld puppyvoer zijn.
De teef kan tot 6 weken na de bevalling nog wat uitvloeiing hebben. Dit zal de eerste tijd groen van kleur zijn, daarna rood en daarna steeds helderder. De hoeveelheid zal met de tijd afnemen.
De melkklieren van de teef horen zacht en soepel aan te voelen. Als dit niet het geval is, kan het zijn dat ze een borstontsteking heeft waarvoor ze behandeld moet worden.
De temperatuur van de teef in de weken na de bevalling niet boven de 39,5 °C uitkomen. Is deze temperatuur hoger dan kan het zijn dat er een (borst)ontsteking aan het ontwikkelen is.

puppies

De geboorte van een nestje pups is altijd spannend; indien u vragen heeft over het verloop van de geboorte kunt u altijd contact met ons opnemen via 0228-317000.


Contact

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00