Chocoladevergiftiging bij de hond

Bijna iedere eigenaar weet dat honden beter geen chocolade kunnen eten. Chocolade wordt gemaakt van cacao en cacao bevat de stof theobromine. Honden kunnen deze stof (in tegenstelling tot mensen) niet afbreken en dit kan voor vergiftigingsverschijnselen zorgen.
Witte chocolade bevat geen cacao en is daarom NIET giftig!

dog+and+cookies

Wat zijn de verschijnselen van een vergiftiging?
Nervositeit/opwinding
– Veel hijgen
– Buikpijn en overgeven
– Trillen, de hond kan aanvallen krijgen
– Een verhoogde hartslag en zelfs een hartstilstand kan het gevolg zijn
– De hond kan uiteindelijk in een coma raken en overlijden

chocoladeHeeft uw hond teveel chocolade binnengekregen?
Als uit bovenstaande tabel blijkt dat uw hond meer dan de toegestane hoeveelheid chocolade heeft opgegeten of u het niet zeker weet, dan is het verstandig om zo snel mogelijk de hond te laten braken. Dit moet in ieder geval binnen 4 uur gebeuren, anders is de chocolade al verteerd.  Wij geven in de kliniek een injectie om het overgeven op te wekken. Vroeger werd geadviseerd de hond  zout op de tong te doen om een braakreflex op te wekken, maar dit raden wij af. Er is niet duidelijk wat de juiste dosering is om de hond te laten braken en er zijn meerdere gevallen bekend waarbij de hond teveel zout binnenkreeg en gestorven is aan een zoutvergiftiging.

Weet u zeker dat het langer dan 4 uur geleden is dat de hond chocolade heeft gegeten of vertoont uw hond al verschijnselen? Dan is het verstandig om uw hond in de kliniek te laten opnemen. We kunnen de behandeling afstemmen op de symptomen, o.a. door infusen en medicatie die de hartslag reguleert.

Bel bij twijfel naar de kliniek via 0228-31700, en buiten openingstijden met het spoednummer (zie rechts op de pagina onder de knop “spoed”).


Contact

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00