Kan ik mijn hond meenemen naar het buitenland?

Het is natuurlijk ontzettend gezellig als u uw hond mee kunt nemen op vakantie. Om ervoor te zorgen dat de reis voor zowel mens als dier een succes wordt, is een goede voorbereiding nodig.

dog-holiday

Bij een reis naar het buitenland moet u rekening houden met de reisduur, het klimaat en de conditie van uw hond. Sommige honden kunnen bijvoorbeeld niet goed tegen autoreizen of te hoge temperaturen. Dan kan het verstandig zijn om uw viervoeter thuis te laten. Als u naar het buitenland gaat moet uw dier aan een aantal wettelijke eisen voldoen:

– Uw hond moet in het bezit zijn van een paspoort volgens Europees model
– De hond moet gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid) minimaal 21 dagen voor aankomst in het buitenland
– De hond moet geïdentificeerd zijn d.m.v. chip of tatouage
– Honden jonger dan 15 weken mogen niet meegenomen worden op vakantie.

Daarnaast gelden er voor sommige landen aanvullende regels m.b.t. het ontwormen (o.a. Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Finland). Meer informatie over de wettelijke invoereisen voor Europese landen vindt u op de website van het LICG (Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren). Wettelijke eisen voor honden die naar landen buiten Europa reizen kunnen nog strenger zijn (bijvoorbeeld quarantaine) en het verdient voorkeur u goed te laten informeren. Ook dit kan via de website van het LICG; als u twijfelt kunt u contact opnemen met de ambassade van het vakantieland. Denkt u er ook aan dat u niet alleen aan de regels moet voldoen in het land van bestemming, maar ook alle landen waar u doorheen reist!

Naast de wettelijke eisen is het zeer verstandig aanvullende maatregelen te nemen om ziektes uit het buitenland te voorkomen. Deze ziektes (Hartworm, Babesiose, Ehrlichiose en Leishmaniasis) komen in het buitenland voor omdat daar andere insecten voorkomen die de ziektes overdragen. Hier in Nederland kunnen ze (nog) niet overleven omdat het te koud is.

Gaat u op reis ten zuiden van Parijs of Milaan
dan wordt het warmer en kunnen de insecten wel overleven en de ziektes overdragen aan uw hond. Goede bescherming is dus van groot belang!

Door teken overgedragen: Babesia en Ehrlichia
Door zandvliegen overgedragen: Leishmania
Door muskieten overgedragen: Hartworm

mug en teek

Tegen teken, zandvliegen en muskieten adviseren wij Vectra 3D (pipet in de nek), en die elke maand te herhalen gedurende de periode dat u op vakantie bent. Deze pipet werkt ook uitstekend tegen vlooien! Hiernaast is het belangrijk om extra tegen hartworm te behandelen, dit kan met Milpro/Milbemax. Deze tablet geeft u op de dag van thuiskomst en herhaalt u na 28 dagen. Blijft u langer dan 28 dagen op vakantie, dan geeft u na 28 dagen een tablet en herhaalt u dit iedere 28 dagen tot u weer in Nederland bent.
Mocht u pipetten niet handig vinden dan kunt u bij ons ook Scalibor verkrijgen (een band om de nek) die tegen muskieten, zandvliegen en teken werkt. Extra behandeling tegen hartworm met Milpro/Milbemax is ook hierbij verstandig.

Naast genoemde ziekten kan uw huisdier tijdens de vakantie bepaalde parasieten oplopen, welke niet direct gevaarlijk zijn voor het dier, maar wél voor de mens. Dit is met name de vossenlintworm. Deze komt vooral in landen voor waar veel vossen in het wild voorkomen, zoals bijvoorbeeld in Duitsland en Zwitserland. Recentelijk is deze lintworm echter ook aangetoond in Zuid-Limburg! Om het besmettingsrisico te verkleinen is het advies uw hond direct na thuiskomst te ontwormen.

Heeft u vragen over de wettelijke eisen van uw vakantiebestemming, de vaccinatiestatus van uw hond of welke middelen u het beste kunt gebruiken om uw hond tegen buitenlandse ziektes te beschermen? Belt u gerust met onze kliniek voor advies via 0228-317000 of mail naar info@dierenkliniekenkhuizen.nl

Voor meer informatie over vakantie en tips met betrekking tot het reizen met uw hond kunt kijken op de website van het LICG: www.licg.nl.


Contact

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00