Waarom is het verstandig mijn hond te laten vaccineren?

De laatste jaren is er veel geschreven over de zin en onzin van vaccineren. Vroeger werd er elk jaar tegen alles gevaccineerd, de laatste jaren ziet men een verschuiving naar minder vaak vaccineren. Dit komt onder andere omdat er wetenschappelijk is aangetoond dat de vaccinaties tegen hondenziekte, parvo en hepatitis 3 jaar geldig zijn als deze naast de puppy-entingen nog herhaald worden op 1-jarige leeftijd.  Ook is er meer aandacht gekomen voor de (zeer kleine kans) op bijwerkingen van vaccinaties. Hierdoor kijken we per dier en per situatie wat het beste is en vaccineren we “op maat”. Ook een titerbepaling op antistoffen is mogelijk bij Dierenkliniek Enkhuizen, klik hier voor meer informatie.

Wat is vaccineren?
Vaccineren of inenten is een manier om antilichamen en afweercellen in het bloed te laten ontstaan tegen ziekten. Door een dier in te spuiten met een klein beetje dode of onschadelijk gemaakte ziekteverwekker (bijvoorbeeld een virus) of een onderdeel van die ziekteverwekker, wordt het lichaam aangezet om antilichamen te maken. Komt het dier daarna in aanraking met de werkelijke, levende ziekteverwekker dan is het afweersysteem klaar om terug te slaan. Daardoor wordt de ziekteverwekker direct uitgeschakeld. Soms lukt dit niet meteen, maar doordat er al antilichamen aanwezig zijn wordt ook dan het bestrijden van de ziekte gemakkelijker en heeft het dier een grotere overlevingskans.

Waarom vaccineren?
In ons land komt een aantal besmettelijke en dodelijke hondenziekten voor. Sommige daarvan zijn zeldzaam, andere treden nog regelmatig op. Tegen een aantal ziekten kan uw hond gevaccineerd worden. Op die manier maakt het lichaam antilichamen aan tegen de ziekteverwekkers en is uw hond beschermd. Zeker waar het ernstige en vaak dodelijke ziekten betreft is dit erg belangrijk. Doordat er in Nederland in het verleden veel tegen deze verschillende hondenziektes is gevaccineerd zijn de dodelijke gevallen in ons land flink teruggedrongen. Helaas zien we met de import van dieren uit het buitenland weer een stijging van deze ziektes, omdat deze honden niet gevaccineerd zijn als pup.

Waartegen vaccineren?
In Nederland vaccineren we tegen drie ziektes : hepatitis, hondenziekte (ook wel distemper genaamd), en parvo. Dit zijn de “kernvaccinaties” die iedere hond zou moeten krijgen volgens de protocollen van de WSAVA (World Small Animal Association) die hier langdurig onderzoek naar gedaan heeft. Naast deze drie ziektes vaccineren we ook tegen leptospirose, ook wel de ziekte van Weil genoemd. Leptospirose is een zoönose; de ziekte kan van dier naar mens worden overgedragen. In bepaalde situaties is het verstandig (of zelfs verplicht) om tegen kennelhoest en rabiës (hondsdolheid) te enten.

Hepatitis
Hepatitis contagiosa canis (HCC) betekent besmettelijke leverziekte. Het wordt veroorzaakt door het CAV1- virus wat wordt verspreid door honden en vossen. Het virus wordt overgedragen door urine, uitwerpselen en speeksel van besmette honden en zelfs herstelde honden kunnen het virus nog 6 maanden na herstel uitscheiden. Zeer jonge puppies zullen binnen een paar uur na besmetting overlijden doordat de lever ermee ophoudt. Wat oudere pups krijgen last van buikpijn, braken en diarree en door het uitvallen van de lever krijgen ze gele slijmvliezen. Sommige dieren krijgen een melkglasoog (wit oog). Als er niet ingegrepen wordt door de dierenarts gaan alle dieren aan deze ziekte dood, en zelfs met behandeling overlijdt 20% van de geïnfecteerde dieren.

Hondenziekte
Hondenziekte wordt ook wel Distemper of de ziekte van Carré genoemd. Het wordt veroorzaakt door een virus wat nauw verwant is aan de mazelen bij de mens (maar niet besmettelijk voor de mens!). Het virus treft niet alleen honden, maar ook o.a vossen, marters, wezels en fretten. Besmetting kan plaatsvinden via druppeltjes in de lucht, via afscheiding uit ogen en neus en via ontlasting en urine. Ook via kleding, voedsel en water kunnen kleine virusdeeltjes zich verspreiden. Het virus tast het gehele lichaam van de hond aan; eerst is er koorts, gevolgd door braken en diarree en ademhalingsproblemen. Tenslotte wordt het zenuwstelsel aangetast en krijgt de hond toevallen of raakt de hond in een coma. Ook de huid kan aangetast worden en de hond zal harde voetzooltjes ontwikkelen. Er is géén behandeling tegen hondenziekte en de dierenarts zal zo veel mogelijk ondersteunende maatregelen nemen, maar helaas blijft de prognose zeer slecht.

Parvo
Parvo wordt veroorzaakt door het parvovirus en wordt overgedragen via de ontlasting van besmette dieren. Het virus nestelt zich in de darmen en breekt de darmcellen af. Hierdoor ontstaat koorts, bloederige diarree en bloederig braken. De honden die besmet zijn worden sloom, raken uitgedroogd en verslechteren snel. Er is géén behandeling tegen parvo mogelijk. Alleen ondersteunende maatregelen tegen uitdroging en braken en diarree kunnen worden genomen. Vaak overlijden de honden snel, maar als dieren die ondersteund worden na 5 dagen nog in leven zijn is de prognose redelijk.

Leptospirose
Leptospirose, ook bekend als Ziekte van Weil, is een zoönose. Dit betekent dat de ziekte overdraagbaar is van dier op mens en u besmet zou kunnen raken als uw dier geïnfecteerd is met Leptospirose. Leptospirose wordt veroorzaakt door een bacterie, Leptospira genaamd. Deze bacterie komt over de hele wereld voor en er zijn verschillende soorten van. Vroeger raakten honden met name besmet met de types canicola en icterhaemorragiae, tegenwoordig vormen ook bratislava en grippotyphosa een bedreiging. Het vaccin van Nobivac (L4) waar we in de praktijk mee enten beschermt tegen al deze soorten. De bacterie wordt uitgescheiden in de urine van besmette dieren. Ratten zijn belangrijke verspreiders van de ziekte; ze hebben zelf geen last van de bacterie maar kunnen deze jarenlang verspreiden. Het verloop van de ziekte gaat erg snel en de bacterie tast de nieren en de lever aan waarna de hond in veel gevallen zal overlijden. Opvallend voor deze ziekte zijn de gele slijmvliezen die ontstaan doordat de lever niet meer functioneert. Behandeling is mogelijk maar komt vaak te laat; de nieren zijn dan al zodanig aangetast dat ze niet meer goed werken. Zeer belangrijk is dat ondanks ogenschijnlijk herstel de hond de bacteriën nog maandenlang kan uitscheiden en zo een besmettingsbron kan vormen voor de eigenaar.

Kennelhoest
Kennelhoest is een zeer besmettelijke ziekte waarbij zowel bacteriën (Bordetella Bronchiseptica) als virussen (Para-Influenza) een rol kunnen spelen. Ze veroorzaken een kenmerkende droge hoest, en soms ook niezen, kohalzen en braken. Afhankelijk van de ziekteverwekkers en de gezondheid van de hond kan deze hoest dagen tot weken aanhouden. Soms is er sprake van koorts en in een zeldzaam geval kan er een longontsteking ontstaan. Men kan de bacteriële verwekkers behandelen met antibiotica, tegen de virale verwekkers is geen behandeling mogelijk. Kennelhoest is zeer besmettelijk omdat de ziekte wordt verspreid via de lucht. Het is belangrijk om uw zieke hond afzijdig te houden van andere honden om zo de kans op besmetting te verkleinen. Voor pensions en hondenshows is het vaak verplicht om minimaal 2 weken van te voren de hond met een neusdruppel-enting tegen Bordetella te laten enten. Voor meer informatie over de verschillende kennelhoest-entingen kunt u kijken op deze pagina.

Rabiës (hondsdolheid)
Rabiës wordt veroorzaakt door een virus en kan alle warmbloedige dieren besmetten (mens, hond, paard). Het wordt overgedragen door een beet van een besmet dier en dringt via de zenuwbanen de hersenen binnen waar het een ontsteking veroorzaakt.Rabiës bij de hond verloopt in 3 stadia:
1)prodromaal stadium (voorstadium): veranderingen in het gedrag van het dier
2) excitatiestadium: veranderingen in stemgeluid, schorheid, moeite met slikken, angstgedrag, agressie, de hond bijt in alles dat bij zijn bek in de buurt komt
3) paralytisch stadium: verlamming van het achterlijf of de kaken.
De hond overlijdt 2-3 dagen na het ontstaan van de eerste ziekteverschijnselen, er is geen behandeling mogelijk. De tijd tussen besmetting en het ontstaan van verschijnselen kan soms weken tot maanden duren.
Als u met uw hond naar het buitenland gaat is het verplicht om tegen hondsdolheid te enten. Zie ook de pagina “kan ik mijn hond meenemen naar het buitenland?”.

Ons advies
Wij raden aan
naast de kernvaccinaties tegen hondenziekte, parvo en hepatitis ook tegen leptospirose te enten. Zeker als uw hond zwemt en zo in contact kan komen met rattenurine is deze vaccinatie belangrijk. Niet alleen om de gezondheid van uw hond te waarborgen, maar ook uw eigen gezondheid! Voor honden die veel in contact komen met andere honden raden we de kennelhoest-enting aan. Meer informatie over wanneer u uw hond moet vaccineren vindt u hier.

Voor een vaccinatieadvies op maat; bel met onze kliniek via 0228-317000 of maak een afspraak en neem het vaccinatieboekje en/of dierenpaspoort mee.


Contact

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00