Wanneer moet ik mijn hond laten vaccineren?

De basisvaccinaties van een pup zijn de vaccinaties op 6,9 en 12 weken.
Na de geboorte krijgt een pup met de eerste moedermelk ook afweerstoffen (maternale immuniteit) tegen de belangrijkste hondenziektes. Deze afweerstoffen beschermen de pup gedurende zijn eerste levensweken, maar zij worden langzaam afgebroken. Daarom is het belangrijk dat een pup op 6 weken gevaccineerd wordt zodat hij zelf antistoffen op gaat bouwen. Om het hoogste aantal antistoffen te krijgen en dus de beste bescherming tegen ziektes, worden deze entingen herhaald op 9 en 12 weken en op 1 jarige leeftijd. Sommige vaccinaties bieden daarna bescherming gedurende 3 jaar (hondenziekte, parvo en hepatitis), andere vaccinaties moeten jaarlijks herhaald worden (ziekte van Weil, para-influenza). Op onderstaand schema staat dit aangegeven. Meer informatie over de verschillende ziektes en het belang van vaccineren kunt u op deze pagina nalezen.

[table id=1 /]

U krijgt van ons een oproep thuisgestuurd, zodat u niet vergeet wanneer uw hond(en) gevaccineerd moeten worden.

Gezondheidscontrole
Voordat we een dier vaccineren, bekijken we eerst of het dier gezond is. Bij een ziek dier is het immers niet verstandig om te vaccineren. We kijken, luisteren en voelen onder meer naar de oren, de ogen, het gebit, de ademhaling, het hart, de lymfeknopen, de huid, het bewegingsapparaat en de voedingstoestand. Eventuele bijzonderheden bespreken wij met u en schrijven we op de patiëntenkaart. Tijdens dit onderzoek heeft u natuurlijk ook de gelegenheid om vragen te stellen aan de dierenarts.

Na de gezondheidscontrole overleggen we met u welke vaccinaties voor uw dier zinvol zijn. Dit hangt af van de gezondheid van uw hond, maar ook van een eventueel bezoek aan het buitenland of een pension (zie hieronder). We streven er naar alleen de noodzakelijke vaccinaties toe te dienen. Vaccineren doen we op maat.

Kennelhoest
Afhankelijk van de situatie kan tegen kennelhoest met een injectie (para-influenza-enting) of neusdruppel (bordetella-enting) worden gevaccineerd. Voor deze laatste wordt gekozen wanneer honden een verhoogde kans op infectie hebben, zoals bijvoorbeeld pups en honden die naar een pension of naar de show gaan. Vaccinatie met een neusdruppel beschermt namelijk tegen meer kennelhoestverwekkers en wekt naast een goede algemene bescherming tevens immuniteit in de neusslijmvliezen op waardoor kennelhoestverwekkers al bij de intredepoort worden tegengehouden. Belangrijk om te weten is dat vaccinatie met het neusdruppelvaccin verplicht kan worden gesteld bij bezoek aan hondenscholen, kennels, pensions en shows. In dat geval dient de neusdruppelvaccinatie minimaal twee weken voor de risicoperiode (pension, show, etc.) toegediend te zijn. Vraag altijd na bij uw pension of de hondenshow voor de specifieke eisen! (Bij bijv. hondenpension Martin Gaus is de parvovaccinatie maar 1 jaar geldig)

Rabiës/Hondsdolheid
Als u met uw hond naar het buitenland gaat is een vaccinatie tegen rabiës verplicht. Deze moet minimaal 21 dagen van te voren gegeven worden en is (voor de meeste landen) 3 jaar geldig. Voor meer informatie kunt u kijken op de pagina “kan ik mijn hond meenemen naar het buitenland?”

Als u twijfelt over de vaccinaties en de beschermingsstatus van uw hond, belt u dan met onze kliniek via 0228-317000 of maak een afspraak en neem het vaccinatieboekje en/of dierenpaspoort mee.


Contact

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00