Vuurwerkangst bij honden – tips

Veel honden zijn bang voor vuurwerk. Honden horen beter dan mensen en angst voor harde geluiden is een natuurlijk verschijnsel. Voor sommige honden is oud en nieuw een ware hel. Op deze pagina vind u tips om goed om te gaan met het gedrag van uw hond tijdens oud en nieuw en informatie over het Thundershirt, een hulpmiddel wat ingezet kan worden bij angst. Voor meer informatie over voedersupplementen tegen angst en medicatie verwijzen we u door naar de volgende pagina.

vuurwerk

Vuurwerk CD
De beste oplossing voor vuurwerkangst is door de hond minder gevoelig te maken voor het vuurwerk en andere harde geluiden. Dit kan door middel van een cd die eerst op laag volume wordt gezet, zodat de hond er nog niets van merkt. U speelt dan een spelletje met hem (balletje, piepspeeltje, touw) of geeft hem wat lekkers. Langzaam aan voert u het geluid van de cd steeds iets op terwijl u de hond blijft belonen met een spelletje of wat lekkers. Belangrijk is dat dit in kleine stappen gebeurt en als de hond tekenen van angst vertoont, u de cd weer wat zachter zet. Om het beste resultaat te verkrijgen moet u 6-8 weken voor oud en nieuw begint starten met de therapie.

Tips voor op oudejaarsdag
– Laat uw hond overdag extra lang uit (op een rustige plek en evt. aangelijnd, zodat de hond bij schrik niet kan wegvluchten). Hierdoor is de hond op de avond zelf wat vermoeider en rustiger.
– Geef uw hond veel afleiding (een Kong, speeltjes, een lekker bot om op te kauwen)
– Sluit de gordijnen, zodat uw hond het vuurwerk niet kan zien.
– Zet de radio of t.v. aan (rustige muziek) zodat uw hond het vuurwerk niet kan horen.
– Laat uw dier zelf een rustig plekje zoeken en creëer verschillende mogelijkheden. Hang evt. een doek over de bench voor meer rust.
– Laat uw hond niet alleen tijdens oudejaarsdag
– Blijf zelf zo rustig mogelijk
– Troost het dier niet als het angstig is. Steun geven door er gewoon te zijn mag wel, maar aaien en kalmerend toespreken (“ach hondje, wat is het toch eng”) werken averechts en bevestigen het idee van uw hond dat vuurwerk eng is.

Thundershirt
Het Thundershirt is een hulpmiddel om angst bij honden te verminderen. Het kan gebruikt worden bij:
– Angst bij onweer of vuurwerk
– Scheidingsangst/verlatingsangst
– Problemen met blaffen
– Angst voor elk geluid
– Auto of reisangst
– Prikkelbaarheid, problemen met blaffen
– Angst voor hondenhok
– Trekken aan de lijn

thundershirt-grijs-xs

Het Thundershirt geeft een zachte, constante druk. Dit heeft een kalmerend effect voor de meeste honden. De constante druk geeft een gevoel van veiligheid, te vergelijken met het inbakeren van kinderen. Vaak werkt het al de eerste keer, sommige honden moeten echter even wennen aan het dragen van het Thundershirt. Via deze link kunt u een video bekijken waarin de mogelijkheden van het Thundershirt worden getoond. U kunt een Thundershirt bij uw hond passen in de kliniek of bestellen via onze webshop.

Voor vragen over vuurwerkangst kunt u bellen met onze kliniek via 0228-317000.


Contact

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00