Anaalklieren – anale furunculose

Wat is anale furunculose?
Anale furunculose is een aandoening van de huid rond de anale opening. De belangrijkste verschijnselen zijn aantasting van de huid (‘fistels’), afscheiding van vocht en/of pus uit de beschadigde huid, likken of bijten aan de anus, en in sommige gevallen ook een bemoeilijkte passage van ontlasting. Dit laatste wijst op uitbreiding van de aandoening naar de endeldarm. Deze aandoening is erg pijnlijk en moet worden behandeld. Alleen herders en herder-achtigen hebben deze aandoening, waarschijnlijk is de aandoening dus genetisch bepaald. Hier moet echter nog meer onderzoek naar worden gedaan.

Kan anale furunculose worden genezen?
Anale furunculose wordt beschouwd als een ziekte van het afweersysteem (autoimmuun-ziekte). De aandoening kan met succes worden behandeld, maar niet worden genezen. Dit houdt in dat de verschijnselen na een behandeling verdwijnen, maar later kunnen terugkeren. De symptoomvrije periode varieert van geval tot geval en kan niet worden voorspeld. Soms keren de verschijnselen pas na meer dan een jaar terug, in andere gevallen al na enkele maanden.

Hoe wordt anale furunculose behandeld?
Anale furunculose kan worden behandeld met geneesmiddelen, met een operatie of met een combinatie van beide methoden. De behandeling met geneesmiddelen geeft de minste kans op complicaties en heeft daarom de voorkeur. Dit middel heeft Atopica® en de werkzame stof is cyclosporine. De duur van de behandeling hangt af van de ernst van de afwijkingen en varieert van 6 tot 12 weken. De operatieve verwijdering van de ‘fistels’ heeft een grotere kans op complicaties dan de behandeling met geneesmiddelen en wordt alleen toegepast als de afwijkingen beperkt zijn tot een klein gebied. Dit kan alleen bij een specialistisch centrum zoals de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht.

Wat kost de behandeling?
De kosten voor de behandeling zijn afhankelijk van de lengte van de kuur en het gewicht van de hond. Met 6 weken zien we vaak zeer goede resultaten. De medicatie is helaas niet goedkoop omdat dit tot nu toe het enige middel is wat op de markt is tegen anale furunculose.

Waar moet u tijdens de behandeling op letten?
Direct contact met de inhoud van de cyclosporine-capsules moet worden vermeden. De capsules moeten daarom met handschoenen aan worden toegediend. De meeste patiënten hebben tijdens de kuur last van toegenomen haaruitval. In een later stadium kan het tandvlees ontstoken raken. Deze bijwerkingen zijn betrekkelijk onschuldig en gaan na het staken van de behandeling vanzelf over. U hoeft geen maatregelen te nemen en kunt de volgende controle afwachten. Er kunnen ook meer algemene ziekteverschijnselen optreden zoals lusteloosheid, braken, diarree en geelzucht. Deze kunnen wijzen op lever- of nierbeschadiging en vragen wel om maatregelen. U kunt het beste geen medicijnen meer geven en direct contact opnemen met ons.


Contact

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00