Anaalklieren – verstopte anaalklieren

Inleiding
De anaalklieren zijn twee kleine geurkliertjes die bij de anus liggen. Bij de voorouders van onze hond (de wolf) gaven ze de ontlasting een geurtje. Hiermee bakenden ze hun territorium af. Alhoewel deze functie bij onze hedendaagse honden niet meer van groot belang is zijn de kliertjes er nog wel en kunnen voor veel overlast zorgen door verstopt of ontstoken te raken.

Voorkomen
Bij sommige rassen zien we vaker problemen met de anaalklieren. Dit zijn onder andere Cocker Spaniels, Golden Retrievers, Pinchers, Duitse Herder en Terriers.

Klachten
Honden kunnen zelf niet bij hun anaalklieren. Als de kliertjes overvuld of ontstoken raken zullen ze in de omgeving van deze kliertjes (rond de staart) gaan likken en bijten, soms zelfs tot bloedens toe. Ook het “sleetje rijden”(zie plaatje) is voor de hond een manier om van de irritatie af te komen. De hond schuift hierbij met zijn achterste plat over de grond, vaak met de achterpoten omhoog. Als de klieren te lange tijd overvuld zijn kan hierdoor een ontsteking (abces) in de anaalklieren ontstaan. De klieren zijn dan gevuld met wit-geel pus en erg pijnlijk. Soms breken deze door en ziet men een gaatje naast de anus waar pus en bloed uitkomt. Als het abces niet doorbreekt ziet u naast de anus een zeer pijnlijke zwelling.

Diagnose
Als uw hond jeuk heeft bij zijn staartwrtoel, sleetje rijdt of u een vreemde zwelling ziet naast de anus is de kans groot dat er iets mis is met de anaalklieren. En bezoek aan de dierenarts is dan zeker aan te raden! Allereerst zal de dierenarts kijken of er andere oorzaken zijn voor de klachten (wormen/vlooien) en vervolgens de anaalklieren zelf bevoelen. Dit zal rectaal moeten gebeuren. De anaalklier wordt opgezocht en vervolgens leegedrukt. Dit is niet prettig voor de hond, maar alleen als er sprake is van een ontsteking is het erg pijnlijk. Het stinkt wel!

Behandeling
In de meeste gevallen is het voldoende als de dierenarts de kliertjes leegt, maar in enkele gevallen is verder behandeling noodzakelijk. Als de anaalklier ontstoken is zal de dierenarts uw dier antibiotica meegeven, eventueel aangevuld met een injectie tegen de pijn en tegen de ontsteking. Goed ontwormen en goed ontvlooien is ook van belang om de klachten van jeuk aan het achterste te verminderen. Anaalklierabcessen worden geopend en gespoeld, soms is dit zo pijnlijk dat dit onder een roesje moet gebeuren. Ook hier wordt na het spoelen antibiotica megegeven om de ontsteking te behandelen. Bij sommige dieren werkt het leegdrukken van de anaalklieren maar heel kort en blijven er ontstekingen in het gebied ontstaan. In deze gevallen is het verstandig om de anaalklieren operatief te verwijderen, dan wordt de oorzaak van de ontsteking weggenomen.


Contact

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00