Babesiose

Wat is Babesiose?
Babesiosa Canis is een eencellige parasiet, een protozoa, die zich in de rode bloedcellen van honden nestelt en deze kapot maakt. Hierdoor ontstaat er bloedarmoede bij de hond. De protozoa wordt overgebracht door de Dermacentor teek. Deze teek kwam eerder voornamelijk in de tropische en subtropische gebieden voor maar er zijn ook al enkele van deze teken in Nederland aangetroffen. Het risico dat honden de infectie rond het Middellandse Zeegebied en Frankrijk oplopen is vele malen groter dan in Nederland. De meest voorkomende teek in Nederland is de Ixodes Ricinus.

Wat zijn de symptomen van een hond met Babesiose?
Ongeveer 10-20 dagen na de beet van een Dermacentor teek kan een hond met Babesiose de volgende verschijnselen laten zien:
– Sloomheid
– Hoge koorts
– Hoge hartslag
– Bleke slijmvliezen door bloedarmoede
– Rood-bruine urine door de bloedafbraak

Niet alle dieren vertonen deze verschijnselen en soms zijn de verschijnselen erg vaag. Nader onderzoek is daarom van groot belang.

Hoe stellen we de diagnose Babesiose?
Aan de hand van het verhaal (last van teken, buitenland geweest) en het lichamelijk onderzoek kunnen we al een idee krijgen dat Babesiose de oorzaak is van de problemen. Om een definitieve diagnose te stellen is bloedonderzoek noodzakelijk. Hiervoor nemen we wat bloed af en sturen we het op naar het laboratorium, daar kan men de parasieten zichtbaar te maken in de rode bloedcellen of toont men via andere technieken de ziekteverwekker aan.

babesia

Wat is de behandeling voor Babesiose?
De behandeling moet zo snel mogelijk gestart worden. Hoe eerder, hoe beter de kans op genezing. De behandeling bestaat uit 2 injecties Imidocarb® met een tussentijd van zo’n 10-14 dagen.

Kan ik Babesiose voorkomen?
De beste preventie tegen Babesiose is het voorkomen van teken, zeker als u naar het buitenland gaat met uw hond.
– Preventieve behandeling met Activyl Tick Plus, Bravecto, of met de Scalibor of Seresto tekenband
– Controle na wandeling door een gebied waar veel teken voorkomen
– Directe verwijdering van een teek met een tekentang

Heeft u vragen over Babesia of tekenbestrijding voor uw hond? Belt u dan met onze kliniek via 0228-317000 of mail naar info@dierenkliniekenkhuizen.nl.


Contact

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00