Coldwatertail – koudwaterstaart

Wat is koudwaterstaart?
Dit is een aandoening waarbij de staart van de hond omlaag hangt, vanaf 1/3e van de basis van de staart. De staart gaat eerst een stukje omhoog, daarna hangt hij verticaal naar beneden.

Hoe ontstaat koudwaterstaart?
Hierover zijn de meningen verdeeld en bestaan er 3 mogelijke oorzaken, die ook samen een rol kunnen spelen. De eerste oorzaak is, zoals de naam doet vermoeden, koud water. Veel zwemmen in het begin van het seizoen als het water koud is en de hond nog niet aan het koude water gewend is, kan ervoor zorgen dat de bloedtoevoer naar de staart vermindert waardoor de spieren minder zuurstof krijgen. Dit kan voor spierschade zorgen en voor de hangende staart. Een andere mogelijkheid is ofwel een te slechte conditie bij start van de training ofwel overbelasting. Net als bij mensen ontstaat dan ook spierpijn en spierschade. Wat in de (weinige) literatuur ook wordt beschreven als oorzaak is een te lange tijd opgesloten gezeten te hebben in een bench of kleine ruimte. Hoe dit tot spierschade leidt wordt echter niet beschreven.

Koudwaterstaart komt in de praktijk niet heel veel voor. Het wordt het meest gezien bij jachthonden (retrievers, beagles, setters ed.) maar komt ook voor bij werkhonden. De spieren die het meest beschadigd zijn betreffen de spieren aan de zijkant van de staart (intertransversarius ventralis caudalis), die worden gebruikt voor de zijwaartse beweging van de staart, het kwispelen.

coldwater tail

Wat is de behandeling bij koudwaterstaart?
Alhoewel men nog niet helemaal zeker weet hoe het beschadigingsproces van de spieren verloopt, raden wij pijnstillers (carporal, rimadyl) en rust aan, gedurende enkele dagen tot weken, afhankelijk van hoe de staart zich herstelt.

Wat is de prognose van koudwaterstaart?
Bij het grootste gedeelte van de honden staat de staart na enkele dagen tot weken weer recht overeind. Sommige honden (tot 16% beschreven) houden een blijvende veranderde staartpositie. Volgens het enige onderzoek wat ooit naar koudwaterstaart is gedaan heeft 1 op de 3 honden die het ooit hebben gehad, kans om het vaker te krijgen.

Is koudwaterstaart te voorkomen?
Onderzoekers geven enkele tips om koudwaterstaart proberen te voorkomen (dit is allemaal niet wetenschappelijk bewezen, maar zou kunnen helpen).
1) Bouw de conditie van de hond langzaam op en vraag niet ineens teveel van hem/haar. Dit voorkomt overbelasting.
2) Onafhankelijk van het seizoen, maar zeker als het nat is buiten; houd het kussen of kleed waar je hond op ligt droog.
3) En als laatste tip, maar ons inziens volledig overbodig: huisvest je hond niet in een te kleine bench zodat hij/zij voldoende ruimte heeft om rond te lopen. Als je op reis gaat; stop elke 2-3 uur om de hond even de benen te laten strekken.


Contact

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00