Demodex

demodex

Wat is Demodex?
Demodex is de Latijnse naam voor de “jonge honden-schurft”. Het is een mijt die van nature voorkomt bij honden. Bij honden waarbij het immuunsysteem (nog) niet goed ontwikkeld is, kan het voor problemen zorgen. Vooral bij kortharige hondenrassen (Bull-terriers, Engelse Buldoggen, Dobermann) komt dit probleem bij pups voor (tot 1 jaar leeftijd). De mijt is gastheer specifiek, dat wil zeggen dat de mijt niet van de hond naar de kat of naar de mens kan overspringen.

Wat zijn de verschijnselen van Demodex?
De meeste plekken zitten op de kop of op de poten. Het begint met kleine, kale plekjes die jeuken. Deze plekken breiden zich langzaam uit en een enkele keer is het gehele lichaam van de hond aangetast.

Hoe stellen we de diagnose Demodex?
De diagnose is alleen te stellen door middel van een afkrabsel van de huid. Hiervoor wordt met een speciaal instrument de huid afgekrabd om de mijt te kunnen “vangen”. De demodex-mijt verstopt zich in de haarfollikels en er moet dan ook diep gekrabd worden om deze mijt te kunnen zien onder de microscoop. Vaak is het nodig om meerdere afkrabsels te maken om zeker te weten dat we met demodex te maken hebben.

Hoe behandelen we Demodex?
Dit hangt af van de ernst van de infectie. Bij enkele kleine plekjes volstaat een behandeling met Advocate®, een pipet in de nek die ook tegen wormen en vlooien werkt. Dit moet na 2-4 weken herhaald worden. Als er sprake is van een heftige infectie moet men de hond wassen met Ectodex, 1 keer in de 5 dagen. Tegelijkertijd moet er met Advocate® gedruppeld worden. Na 3 weken controle, als het afkrabsel negatief is moet er nog 3 weken doorbehandel worden. Als een oudere hond klachten heeft is het belangrijk de oorzaak van de verminderde weerstand op te sporen, dit kan o.a. door middel van bloedonderzoek.

Wat is de prognose van Demodex?
Bij jonge honden is de prognose goed, het immuunsysteem ontwikkelt zich en zal de mijten uiteindelijk doden. Bij sommige dieren is de schurft hardnekkig en moet er langdurig behandeld worden, maar komen ze er uiteindelijk helemaal bovenop. Bij oudere dieren is de prognose afhankelijk van de oorzaak.

demodex2


Contact

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00