Diabetes Insipidus

Wat is Diabetes Insipidus?
Diabetes Insipidus komt meestal voor bij honden boven de 8 jaar. Ze gaan plotseling heel veel water drinken en worden hierdoor vaak onzindelijk. De bloedwaardes zijn niet afwijkend, er is dus geen sprake van suikerziekte of nierproblemen. Alleen het natriumgehalte is soms door het vele water drinken wat verlaagd.

Bij een normale hond wordt er in de hersenen (hypofyse) het stofje “vasopressine” aangemaakt. Dit stofje zorgt ervoor dat de nieren water terug gaan filteren en dat de urine geconcentreerd wordt. Diabetes Insipidus (afgekort DI) kan ontstaan doordat het stofje niet meer wordt geproduceerd of omdat de nieren niet meer reageren op de vasopressine. In het eerste geval spreekt men van Centrale DI , in het tweede geval van Nefrogene DI. Centrale DI kan veroorzaakt worden door trauma tegen het hoofd, een tumor, en soms is er ook geen oorzaak aan te wijzen (idiopatisch). Nefrogene DI kan aangeboren zijn (zeer zeldzaam) maar meestal ontstaat het door nierfalen.

Wat zijn de verschijnselen bij Diabetes Insipidus?
De hond zal enorme hoeveelheden water gaan drinken, meestal vertoont hij/zij geen andere ziekteverschijnselen.

diabetes insipidus

Hoe stellen we de diagnose Diabetes Insipidus?
Allereerst moeten we andere oorzaken van veel drinken en veel plassen uitsluiten, hiervoor moeten we bloedonderzoek doen. Ook de urine moet onderzocht worden op eventuele afwijkingen. Soms moet dit herhaald worden. De definitieve diagnose is alleen te stellen met behulp van de dorstproef. Hierbij krijgt het dier gedurende de ochtend en middag geen water en meten we het soortelijk gewicht (een maat voor hoe goed de nieren kunnen concentreren).

Dit kunt u thuis gemakkelijk uitvoeren:
Vanaf 8.00 ‘s ochtends geeft u de hond geen drinken meer. Vervolgens vangt u om de 4 uur urine op, en schrijft u duidelijk op de buisjes het tijdstip op waarop u de urine heeft opgevangen. Dit houdt u vol tot 16.00 ‘s middags, daarna mag de hond weer water drinken (niet teveel in een keer!). De buisjes met urine levert u in bij onze praktijk.

Bij Diabetes Insipidus is de concentratie van de urine alle keren gelijk, bij een normale hond wordt de urine steeds geconcentreerder.

Hoe behandelen we Diabetes Insipidus?
Omdat de hond het stofje vasopressine niet meer zelf kan maken moeten we deze toedienen aan de hond. Dit gaat met behulp van Minrin. Er staat weliswaar op de verpakking dat het neusdruppels zijn, maar u moet 1 druppel, 2 x daags in de conjunctivaalzak in het oog druppelen. Binnen 2 dagen zal de hond minder gaan drinken.

Wat is de prognose van Diabetes Insipidus?
De prognose van Diabetes Insipidus is over het algemeen goed. Het gezwel in de hypofyse is meestal niet kwaadaardig en groeit langzaam. De honden doen het erg goed op een levenslange behandeling met Minrin.


Contact

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00