Ehrlichiose

Wat is Ehrlichiose?
Ehrlichiose is een bacteriële ziekte die door teken wordt overgebracht. De belangrijkste drager en verspreider van Ehrlichiose is de Rhipicephalus teek. Deze tekensoort komt voornamelijk voor in de warmere landen (hier valt Midden Frankrijk ook onder) maar wordt sinds kort ook in Nederland aangetroffen. De kan is echter vele malen groter dat uw hond Ehrlichia door een bezoek aan het buitenland oploopt.

Riphicephalus Sanguineus

Door de beet van een besmette teek kan de hond geïnfecteerd worden met de bacterie Ehrlichia Canis, die zich in de bloedbaan van de hond vermeerdert en bepaalde witte bloedlichaampjes (de Monocyten) en vaatwanden aantast.

Wat zijn de verschijnselen van Ehrlichiose?
Ehrlichiose kent verschillende fasen:
Acute fase: 5-21 dagen na besmetting door de teek treedt de acute fase op, deze kan zich o.a. uiten in:
– koorts
– weinig eetlust
– sloomheid
– braken
– benauwdheid
– gezwollen lymfeklieren
– bloedarmoede
– verhoogde kans op bloedingen
Deze fase kan 2 tot 4 weken duren. Een hond met te weinig weerstand die niet tijdig behandeld wordt kan overlijden. Een hond die in deze fase wel is behandeld, maar niet afdoende, kan in de volgende fasen belanden.

Stille fase:
Als het immuunsysteem van de hond de ziekte de baas is, dan kan een stille fase aanbreken. De hond zal dan gedurende maanden of zelfs jaren géén of nauwelijks merkbare symptomen vertonen, mogelijk alleen tijdelijke lusteloosheid of gebrek aan eetlust.

Chronische fase:
Bij verminderde weerstand (veroorzaakt door bijvoorbeeld stress, behandeling met corticosteroïden zoals prednison en dergelijke) kan de ziekte de kop opsteken en spreken we van de chronische fase. De chronische fase kan zich onder andere uiten in één of meerdere van de volgende symptomen:
– lusteloosheid
– gebrek aan eetlust
– gezwollen lymfeklieren
– artritis / problemen met het bewegingsapparaat
– vieze oogjes, ooginfecties
– toevallen
– benauwdheid
– (neus)bloedingen
– bloed in de urine
– hartproblemen
Bij bloedonderzoek kan men verhoogde leverwaardes vinden, alsook een laag aantal witte bloedcellen en een verlaagd aantal bloedplaatjes.

Deze verschijnselen hoeven niet allemaal tegelijkertijd voor te komen en zijn soms vrij vaag. Sommige verschijnselen vertonen veel overeenkomst met Leishmaniose. Het is dan ook belangrijk om te vertellen dat uw hond uit het buitenland komt of dat uw hond mee is geweest op vakantie naar een gebied waar deze ziekte voorkomt omdat de kans op besmetting daar groter is dan in Nederland.

Hoe stellen we de diagnose Ehrlichiose?
De uiteindelijke diagnose kan worden vastgesteld door bloedonderzoek. Er kan een IFT-test worden uitgevoerd die aangeeft of de hond antistoffen tegen Ehrlichiose in zijn bloed heeft. Ook kan er een PCR-test gedaan worden waarmee het DNA van de parasiet zelf kan worden aangetoond. Is dit het geval en heeft de hond één of meerdere symptomen, dan moet tot behandeling worden over gegaan.

De IFT-test kan in een vroeg stadium ook een vals negatieve uitslag geven omdat nog niet genoeg antistoffen aanwezig zijn om aan te tonen in de test en zal eventueel herhaald moeten worden.

Een aantal symptomen van Ehrlichiose is vergelijkbaar met die van Leishmaniose en Babesiose, twee andere ziekten die ook voornamelijk in de mediterrane gebieden voorkomen en ook samen kunnen optreden. Het is daarom zeer aan te raden de hond tegelijkertijd ook op deze ziekten te laten testen.

Wat is de behandeling tegen Ehrlichiose?
Ehrlichiose is met een antibioticumkuur (Doxycycline) vrij goed te behandelen, afhankelijk van het stadium van de ziekte. Bij vroege ontdekking en behandeling is de ziekte te genezen. Bij honden met chronische Ehrlichiose is genezing moeilijker. De antibioticakuur moet gedurende minimaal 3 weken (acute fase) tot zelfs 2 maanden (chronische fase) worden gegeven. Als Doxycycline te weinig effect geeft, kan ook nog behandeld worden met Imizol (Imidocarb). Dit wordt toegediend door middel van twee entingen met een tussentijd van twee weken. De effectiviteit hiervan is niet bij elke hond even groot.

Het gebruik van corticosteroïden is bij een hond met Ehrlichiose sterk af te raden!

Is Ehrlichiose te voorkomen?
De beste preventie tegen Babesiose is het voorkomen van teken, zeker als u naar het buitenland gaat met uw hond.
– Preventieve behandeling met Activyl Tick Plus, Bravecto, of met de Scalibor of Seresto tekenband
– Controle na wandeling door een gebied waar veel teken voorkomen
– Directe verwijdering van een teek met een tekentang


Contact

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00