Geriatrisch Vestibulair Syndroom

Wat is het geriatrisch vestibulair syndroom?
Het geriatrisch vestibulair syndroom is een aandoening die bij oudere honden voorkomt. Het lijkt net alsof de hond een hersenbloeding heeft gehad, maar hersenbloedingen zijn zeldzaam bij de hond. Het is een aandoening van het evenwichtsorgaan (het vestibulaire systeem).

Wat is de oorzaak van het geriatrisch vestibulair syndroom?
Er is tot op heden nog geen oorzaak bekend, opvallend is dat het alleen bij oudere honden voorkomt. Het zou dus met de veroudering van het vestibulaire apparaat te maken kunnen hebben.

Wat zijn de verschijnselen bij het geriatrisch vestibulair syndroom?
Alle verschijnselen hebben te maken met het niet meer goed functioneren van het evenwichtsorgaan:
– scheve kopstand
– dronkemansgang of zelfs omvallen
– wankel op de poten staan
– misselijkheid, braken en verminderde eetlust
– ongecontroleerde oogbewegingen (nystagmus): de pupil beweegt horizontaal heen en weer.

Hieronder ziet u een filmpje van een hond met enkele van deze klachten; een dronkemansgang, een scheve kop en ze staat wankel op de poten.

Hoe wordt de diagnose geriatrisch vestibulair syndroom gesteld?
Het is belangrijk om andere oorzaken van een scheve kopstand en evenwichtstoornissen uit te sluiten. Midden- of binnenoorontsteking kan een oorzaak zijn voor een scheve kopstand en dit moet eerst worden uitgesloten.

Wat is de behandeling van het geriatrisch vestibulair syndroom?
Meestal geven we een injectie met Catosal (vitamine B12), dit kan helpen bij het herstel van de zenuwen. Als de hond erg misselijk is geven we een injectie tegen het braken. De verschijnselen die bij het geriatrisch vestibulair syndroom horen nemen binnen enkele dagen af. Meestal is de hond binnen 3 dagen weer de oude, al zijn er honden bij waarbij het wat langer duurt. Als de verschijnselen niet binnen deze periode verminderen , is het raadzaam om nader onderzoek te doen naar de oorzaak van de verschijnselen.

Wat is de prognose van het geriatrisch vestibulair syndroom?
De meeste honden herstellen snel binnen enkele dagen en ondervinden geen blijvende schade. Een enkele keer zien we blijvende schade in de vorm van een scheve kopstand of evenwichtsstoornissen.


Contact

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00