Gewrichtsklachten bij de jonge hond

Een hond groeit enorm snel. Een pup van 300 gram bij de geboorte is na 1 jaar 30 kg. Vergelijken we dit met een baby van 3500 gram bij de geboorte dan zou deze baby indien de groei vergelijkbaar is 350 kg wegen op één jaar leeftijd!

grote pup

Wat moeten we doen om toch een gezonde hond te hebben ondanks de snelle groei?

– Zorg voor de een goede voeding (Royal Canin/Hill’s/Specific). Te veel kalk en een verkeerde calciumfosfaat verhouding kan flinke groeiproblemen geven.

-Regelmatig uitlaten maar vooral niet teveel laten springen, afzetten en remmen. Dit geeft een overbelasting van de gewrichten. Het is verstandig om pas met balletjes te gooien als de grootste groeistuip voorbij is (bij de meeste rassen is dat 8 maanden).

-Zorg dat de hond geen overgewicht heeft. Krijgt de hond brokken dan hebben de meeste honden 40 gram per kg lichaamsgewicht nodig. Weeg de hond op 3 maanden, vaak is die hoeveelheid voldoende voor de rest van het leven. Een Jack Russell van 2.5 kg heeft 100 gram nodig, maar deze hoeveelheid voldoet voor de rest van zijn leven. Een golden retriever van 10 kg op 3 maanden heeft 400 gram nodig, deze hoeveelheid voldoet ook voor de rest van het leven.

– Bij vleesvoeding is het iets variabeler, dus let vooral op dat het compleet is en volg de adviezen van de fabrikant.

– Heupdysplasie en elleboogdysplasie is erfelijk. Dus let bij de rassen waarbij dit regelmatig voorkomt erop dat de ouders van uw hond hierop gecontroleerd zijn.

– Wees voorzichtig met voedersupplementen (hokamix etc.), deze bevatten vaak extra calcium waardoor de kans op artrose groter is.

Heeft u vragen over het bewegingspatroon of de voeding van uw jonge hond? Neem dan contact op met onze kliniek via 0228-317000 of mail naar info@dierenkliniekenkhuizen.nl!


Contact

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00