Gewrichtsklachten bij de oude hond

Gewrichtsklachten bij de oudere hond komen vaak door artrose. Artrose is de benaming voor slijtage (aandoening) van het kraakbeen in  de gewrichten. Artrose kan in alle gewrichten in het lichaam voorkomen, maar bij oudere honden komt artrose meestal voor in de knieën, ellebogen, heupen en wervels. Doordat er kraakbeen verloren gaat en de gewrichtsvloeistof verandert van samenstelling en volume kan het gewricht minder schokken opvangen. Hierdoor kunnen er ook botwoekeringen ontstaan en al deze veranderingen samen zorgen voor pijn bij het dier.
old-dog2
Bij 80% van de oudere honden zien we artrose verschijnselen.
De meest opvallende symptomen zijn:
– uw hond komt moeilijk overeind
– uw hond wil minder graag uitgelaten worden
– uw hond springt niet meer op de bank of in de auto
– uw hond verstopt zich om zo contact te vermijden
– pijnuitingen als hijgen en kreunen na inspanning

Om dit proces te tegen te gaan helpen medicijnen die in dieetvoeren verwerkt worden; namelijk omega-3- vetzuren, L-carnitine, glucosamine, chondroitine en groenlipmosselextract. Deze voeding (Royal Canin Mobility Support en Hill’s J/D dieet) geeft bij honden reeds binnen drie weken duidelijk verbetering van de klachten. Staat de hond al op pijnstillers en ontstekingsremmers dan kan de hoeveelheid medicijnen na drie weken met 25% verminderd worden om even goed te werken.

Een nieuwe stap in de aanpak van artrose is het collageen type 2. Ongedenatureerd collageen vermindert de ontstekingsreactie in de gewrichten en kan gegeven worden als tablet (Flexadin Advanced). Gedenatureerd collageen dient als bouwstof voor het kraakbeen en kan als compleet voer gegeven worden waar het collageen door vermengd is (Royal Canin Mobility C2P+). De stijfheid verdwijnt en de hond wil met veel meer plezier op stap.

Naast voer is het belangrijk de hond slank te houden. Overgewicht geeft vaak als resultaat dat de hond niet meer lekker mee wil lopen en daardoor neemt het gewicht nog meer toe.

Bij artrose is het zeer belangrijk dat de hond in beweging blijft maar teveel wandelen is ook absoluut niet goed. De gewrichten worden dan overbelast en treedt er sterkere slijtage op.

Overweeg bij twijfel een keer een behandeling door onze chiropractor Sabine Schrama.

Bij de kleine rassen (met name de teckel en de malteser) spelen rugproblemen vaak ook een belangrijke rol. In dat geval is het zinvol om een keer onze chiropractor Sabine Schrama de rug te laten behandelen. Vaak is na één behandeling de pijn al weg.

Heeft u vragen over artrose of twijfelt of uw hond artrose heeft? Neem dan contact op met onze kliniek via 0228-317000 of info@dierenkliniekenkhuizen.nl.


Contact

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00