Glaucoom

glaucoom

Wat is glaucoom?
Glaucoom is de term voor een verhoogde druk in het oog. Dit wordt ook wel groene staar genoemd. Men moet dit niet verwarren met grijze staar, wat veroorzaakt wordt door het troebel worden van de lens.

Hoe wordt glaucoom veroorzaakt?
In het oog wordt continu vocht aangemaakt, om de oogbol op de juiste spanning te houden. Dit vocht moet ook weer worden afgevoerd, via een drainagedriehoek aan de zijkant van de iris. Als er problemen zijn met deze afvoer kan het vocht niet weg en wordt de druk in het oog steeds hoger. Dit zorgt voor druk op de oogzenuw en leidt uiteindelijk tot blindheid van het oog.

Men onderscheidt 2 verschillende vormen:

1) Primair glaucoom:
een erfelijke afwijking die met name voorkomt bij de Amerikaanse Cocker Spaniel, Chow Chow, Basset, Sharpei en de Akita Inu. Hierbij is de drainagedriehoek niet goed aangelegd. Dieren kunnen vanaf hun 4e levensjaar al last krijgen.

2) Secundair glaucoom: door blokkade van de drainagedriehoek kan het oogvocht niet weg. Dit kan o.a. komen door een losgelaten lens, chronische ontsteking, grijze staar, en tumoren. Fig. 1. Doorsnede van een oog

Wat zijn de verschijnselen bij glaucoom?
Glaucoom kan acuut, maar ook zeer geleidelijk ontstaan. De acute vorm herkent men aan de opgezette rode bloedvaatjes die over het oogwit heen lopen, een blauwe waas over de voorkant van het oog en de hond zal met het oog knijpen en niet meer geaaid willen worden. Glaucoom is erg pijnlijk! De pupil staat wijd open en wordt niet kleiner als er licht in het oog wordt geschenen.

De chronische vorm is veel lastiger te herkennen, soms valt alleen de wijde pupil op en het feit dat de hond niet meer over het hoofd geaaid wilt worden.

Hoe stellen we de diagnose glaucoom?
Aan de hand van de verschijnselen hebben we vaak al een vermoeden van glaucoom. Door met de hand de oogboldruk te meten kan dit vermoeden worden bevestigd. De exacte waarde van de oogboldruk kan alleen bij de specialist worden bepaald met een speciaal apparaat (Tonometer).

Wat is de behandeling van glaucoom?
Dit is afhankelijk van de oorzaak, bij secundair glaucoom moet de oorzaak worden aangepakt. De behandeling is erop gericht om de oogboldruk te verlagen. Dit kan met behulp van oogdruppels, die 4 x daags in het oog gedruppeld moet worden. Bij verdenking op een ontsteking komen daar nog andere oogdruppels bij, die 2 x daags gegeven moeten worden.

Wat is de prognose van glaucoom?
Dit is afhankelijk van de reactie op de medicatie. Als de hond goed reageert moet de medicatie levenslang gegeven worden. In het geval de oogboldruk hoog blijft is het soms beter om het oog te verwijderen. Dit lijkt heel rigoreus, maar de hond kan met het oog niets meer zien en heeft er wel pijn aan! Deze beslissing wordt per dier apart bekeken en alle omstandigheden worden hierin meegenomen zodat we de hond een goed leven kunnen bieden.


Contact

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00