Horner syndroom

horner dog
Wat is het syndroom van Horner?

Het syndroom van Horner is een aandoening aan de zenuwen die het aangezicht sturen, waardoor er een soort verlamming van het aangezicht (met name het oog) optreed. Deze aandoening komt bij mensen en bij dieren voor.

Wat zijn de verschijnselen bij het syndroom van Horner?
De verschijnselen zijn vaak aan één oog zichtbaar en bestaan uit:
• dieper liggen van het oog (enopthalmus)
• zichtbaarheid van het derde ooglid in de ooghoek (protrusie membrana nictitans)
• kleine pupil (miosis)
• soms het afhangen van het boven-ooglid

Wat is de oorzaak van het syndroom van Horner?
In veel gevallen is de oorzaak niet bekend (idiopatisch). In enkele gevallen is er een oorzaak te achterhalen zoals een middenoorontsteking, een klap of ander trauma, of een tumor.

Hoe stelt men de diagnose bij het syndroom van Horner?
De hierboven beschreven symptomen zijn typisch voor het Hornersyndroom. We dienen een oogdruppel (phenylephrine 10%) toe, waarmee een indicatie wordt verkregen over de locatie van de zenuwbeschadiging. Wanneer de verschijnselen binnen 20-30 minuten na het toedienen tijdelijk zijn verdwenen, zijn de zenuwen aan de uiteinden aangetast en is de prognose gunstig. In andere gevallen kan er bloedonderzoek worden gedaan of een röntgenfoto worden gemaakt.

Wat is de therapie bij het syndroom van Horner?
Er kan een oogdruppel worden voorgeschreven die de symptomen tijdelijk kan laten verdwijnen. Echter, hiermee wordt de oorzaak van de verlamming niet opgelost. Het lichaam zal zelf de beschadigde zenuwen moeten herstellen.

Wat is de prognose bij het syndroom van Horner?
De meeste gevallen van het syndroom van Horner herstellen binnen 2-6 maanden, vaak al binnen 4-6 weken. Als de reactie op de oogdruppel minder goed is, kan de beschadiging van de zenuwen centraler zitten en wordt de prognose minder goed. Er moet dan verder worden gezocht naar de onderlinge oorzaak van de symptomen.


Contact

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00