Hotspot

Wat is een hotspot?
Een hotspot is een “hete plek” op het lichaam van de hond. De vacht is kaal en eronder zit een rode plek. De hond heeft jeuk en zit er continu aan te likken. Deze plekken kunnen overal ontstaan, maar zitten vaak op de achterkant, onder de oren of in de nek van de hond.

hotspot
Hoe ontstaat een hotspot?
Een hotspot ontstaat meestal doordat er iets is waardoor de hond gaat jeuken. Dit kan een beet van een vlo zijn of van een ander insect, een allergische reactie en soms is de oorzaak onbekend. De hond krijgt jeuk, gaat hierdoor krabben en likken en beschadigt de huid. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel van huidbeschadiging en ontsteking die nog meer jeuk veroorzaakt, waardoor de hond nog meer gaat likken en de plek alsmaar groter wordt. We zien de plekken met name op de dichtbehaarde delen van de hond, door de warmte van de vacht gaat de plek nog eens extra smetten. Ook zien we in de zomer meer hotspots dan in de winter, door de warmte en het “broeien”.

Wat zijn de verschijnselen bij een hotspot?
Men ziet een kale plek met eronder een rode huid, soms zelfs geel en vochtig, en de hond zit er vaak aan te likken. Sommige honden hebben koorts en zijn lusteloos. De plek kan in een paar uur ontstaan en wordt steeds groter.

Hoe stelt met de diagnose hotspot?
De diagnose is aan de hand van de verschijnselen te stellen.

Wat is de behandeling bij een hotspot?
Allereerst worden de haren van de plek weggeschoren, zodat de plek kan “luchten”. Hierbij ziet men dat de hotspot altijd groter is dan gedacht. Het hangt van de ernst van de hotspot af welke behandeling gestart zal worden. Is de hotspot groot en heeft de hond erg veel jeuk, dan zal een prik (of tabletten) tegen de jeuk gegeven moeten worden. Is de hotspot kleiner dan kan soms alleen een jeukstillende zalf (hydrocortiderm) genoeg zijn. Als de plek ontstoken is (geel en vochtig) wordt er met een antibioticumkuur gestart.

Wat is de prognose van een hotspot?
De prognose is goed en vaak ziet men binnen enkele dagen de rode plek volledig verdwijnen. De haargroei komt na enkele weken weer terug. Sommige honden hebben meer last van hotspots dan andere; met name bij langharige rassen zien we het vaker.

Hoe kan ik een hotspot voorkomen?
Aangezien vlooien kunnen zorgen voor een hotspot is het belangrijk om met een goed anti-vlooienmiddel de hond te ontvlooien. Bij sommige langharige honden helpt het om ze voor de zomer te scheren.

Wilt u meer informatie over een eventuele hotspot bij uw hond? Neemt u dan contact op met onze kliniek via 0228-317000 of mail naar info@dierenkliniekenkhuizen.nl.


Contact

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00