Inflammatory Bowel Disease

Wat is IBD?
Bij Inflammatory Bowel Disease is (een deel van) de darm chronisch ontstoken. Het is een verzamelnaam voor een aantal aandoeningen die voor een ontstoken darm zorgen en de daarbijbehorende verschijnselen (braken/diarree/niet willen eten). Inflammatory Bowel Disease (IBD) kan op verschillende manieren veroorzaakt worden: door parasieten of bacteriën, door een voedingsallergie of als gevolg van aandoeningen aan de lymfeklieren. De meest voorkomende oorzaak voor IBD wordt echter “idiopathisch” genoemd. Dit betekent dat er geen oorzaak bekend is. Men denkt dat een verstoorde immuniteitsbalans en een slecht functionerende darmwand een rol zouden kunnen spelen. Het is belangrijk om andere oorzaken voor IBD daarom uit te sluiten.

Wat zijn de verschijnselen van IBD?
De verschijnselen die we zien hebben betrekking op het maagdarmkanaal: Braken, diarree, soms met gewichtsverlies. Winderigheid, een wisselende eetlust, veel smakken (misselijk) en het eten van gras kunnen ook tot de verschijnselen behoren. Soms hebben de dieren ook pijn in de buik.

gras eten hond

Hoe stelt met de diagnose IBD?
Voordat men deze diagnose kan stellen is het noodzakelijk om parasieten en bacteriën als oorzaak van de diarree en het braken uit te sluiten. Bloedonderzoek kan belangrijke aanwijzingen geven; een laag vitamine B12-gehalte en een laag foliumzuurgehalte. Ook kan men een chronisch ontstekingsbeeld in het bloed terugvinden. Als de darmwand erg slecht functioneert kan er veel eiwit via de darm verloren gaan en dit ziet men ook in het bloed door een laag eiwitgehalte.

Met een echo kunnen de darmen in beeld worden gebracht en ziet men een verdikking van de darmwand, vergrote lymfeknopen van de darm en soms vocht in de buik. Om een definitieve diagnose te kunnen krijgen, is het nodig om biopten van de darm te nemen. Dit moet onder narcose via endoscopie (een grote slang met camera die via de mond naar binnengaat) of via een buikoperatie. Het nemen van deze biopten is echter zeer lastig en ook de interpretatie ervan kan problemen opleveren. Wij stellen de diagnose dan ook aan de hand van de verschijnselen en het bloedonderzoek.

Wat is de behandeling bij IBD?
Afhankelijk van de klachten en de uitkomsten van het bloedonderzoek zijn er verschillende manieren om IBD te behandelen:

– Dieet: een lichtverteerbaar voer, met een nieuwe eiwitbron. (Veel honden zijn gevoelig voor rundereiwit wat in bijna alle voeding zit). Hypoallergeen voer is lichtverteerbaar en bevat eiwitten die in zulke kleine stukjes zijn geknipt, dat het lichaam ze niet meer herkend als eiwit.

– Glucocorticosteroiden om het immuunsysteem te onderdrukken: Prednisolon 1-2 mg/kg 2x daags gedurende 3-4 weken, daarna afbouwen. Bij sommige patiënten is het nodig om dit levenslang te geven. We streven daarbij naar een zo laag mogelijke dosering.

– Cobalamine (vitamine B12): 250-100 μg/week onder de huid gedurende 6 weken.

Soms zijn niet alle maatregelen nodig om IBD te behandelen, dit hangt af van de klachten, de uitkomsten van het bloedonderzoek en de reactie van de hond op de behandeling.

Wat is de prognose bij IBD?
Dit is erg afhankelijk van de oorzaak van IBD. Bij de idiopathische vorm is de prognose redelijk, al zal uw hond levenslang gevoelig blijven voor maagdarmklachten.


Contact

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00