Jeuk

hond-jeuk7

Tegenwoordig zien we meer jeukklachten bij honden dan vroeger. Oorzaken hiervan zijn veranderde huisvesting (meer in huis), veranderde voedingsgewoonten en vlooien die resistent zijn geworden voor bepaalde middelen. De jeukklachten worden vaak veroorzaakt door allergieën. Allergieën zijn eigenlijk een overdreven reactie van het immuunsysteem op iets waarop het normaal gesproken niet zou reageren. Ze kunnen onderverdeeld worden in 3 categorieën (op de tekening van de hond is omcirkeld waar de jeuk zich met name bevindt):

1) Vlooienallergie
De hond heeft voornamelijk jeuk op de rug, bij de staartbasis en in de liezen. We zien zelden een vlo, maar zodra er 1 op de hond zit, bijt de hond zich net zo lang totdat hij deze gevangen heeft. Honden kunnen zichzelf helemaal “stukbijten” hierdoor. Therapie: elke maand een anti-vlooienmiddel van de dierenarts gebruiken (ook in de winter!). Ook is het belangrijk alle dieren in huis elke maand te behandelen. Soms is dit onvoldoende en moet men de hond desensibiliseren (zie verderop).

vlooienallergie

2) Contactallergie
De hond heeft een geïrriteerde huid in de liezen, oksels en soms in de halsstreek. Oorzaak ligt in synthetische of wollen kleden, vloerbedekking, bepaalde schoonmaakmiddelen of plastic bakken. Therapie: mogelijke oorzaak van allergie opsporen en deze vervangen voor katoenen kleed, metalen etensbak ed.

contactallergie

3) Voedselallergie
De hond heeft overal jeuk, maar dit uit zich met name op de onbehaarde delen (liezen, tussen de tenen) en op de kop. Honden zijn meestal allergisch voor bepaalde eiwitten in het voer en de therapie bestaat uit het voorkomen dat de hond deze eiwitten eet. Het beste resultaat wordt behaald door zelf te koken met een nieuwe eiwitbron (struisvogelvlees) en een nieuwe koolhydraatbron (bijv. macaroni). Goede resultaten worden ook behaald met een hypo-allergeen voer, waarbij de eiwitten die voor problemen zorgen in zulke kleine stukjes worden geknipt, dat ze door het immuunsysteem niet meer worden herkend als eiwit. Zeer belangrijk bij deze therapie is om de hond naast dit voer NIETS anders te geven. Als snack tussendoor dus ook hypo-allergene brokjes.

voedselallergie

4) Atopie
De hond is allergisch voor dingen uit de omgeving (vergelijkbaar met hooikoorts). Hierbij kan de hond allergisch zijn voor bomen, grassen, mijten, schimmels of een combinatie van deze. Men ziet jeuk aan de poten, liezen, oksels en vaak ook oorontsteking. Om deze diagnose te stellen moeten we bloed naar het laboratorium sturen. Hierbij stelt men vast waarvoor de hond allergisch is en kan men een desensibilisatievloeistof aanmaken, waarmee men de hond stukje bij beetje minder allergisch probeert te maken. Dit doen we door gedurende langere tijd een oplossing met het allergeen(het stofje waar de hond allergisch voor is) in te spuiten. Dit is een lang traject en vaak moet men levenslang behandelen, maar de hond heeft dan geen jeuk meer.

atopie

Om er achter te komen waar de hond allergisch op reageert (en dus jeuk van krijgt) werken we volgens een stappenplan. Allereerst is het belangrijk om vlooien uit te sluiten als oorzaak van de jeuk. Dan volgt de contactallergie, evt. in combinatie met een hypo-allergeen voer om ook de voedingsallergie uit te sluiten. Belangrijk is om alleen dit voer te geven en niets anders, en om het ook voldoende lang te proberen (6-8 weken). Indien dit onvoldoende helpt en de hond jeuk blijft houden, is bloedonderzoek op atopie noodzakelijk.

Prednison wordt vaak gegeven als kortwerkende oplossing tegen de jeuk, maar op de lange duur is dit schadelijk voor de lever van de hond. Het blijft dus belangrijk om de oorzaak te achterhalen van de jeuk. Gisten (Malassezia) kunnen de jeuk nog verergeren, daarom kan het nodig zijn om naast de allergie ook de Malassezia te behandelen.


Contact

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00