Malassezia (gisten)

Wat is Malassezia?
Malassezia is een gist die normaal gesproken op de huid van iedere hond aanwezig is. Dit levert normaal gesproken geen problemen op. Als de weerstand van de huid verminderd is (bij allergie, slechte weerstand van de hond, hormonale afwijkingen) kunnen deze gisten zich gaan vermeerderen. Er zijn dan wel 100 tot 100.000 maal zoveel gisten aanwezig als bij een gezonde hond.

Wat zijn de verschijnselen bij een Malassezia-infectie?
Malassezia geeft vooral problemen op de plaatsen van de huid waar het “warm” is. Dit zijn de oksels, de liezen, de buik, tussen de tenen en soms is ook de binnenzijde van de oren een broedplaats voor Malassezia. Dit zorgt voor roodheid, schilfering, jeuk en soms zelfs zwartverkleuring en verdikking van de huid. Soms komt er ook nog een bacteriële infectie bij die de verschijnselen kan maskeren.

malassezia

Hoe stelt men de diagnose Malassezia?
Dit kunnen we in de praktijk doen door een afdrukpreparaat te maken met tape. Hierna passen we een speciale kleuring toe en bekijken het preparaat onder de microscoop. We zien dan pindavormige paarse gisten.

Wat is de behandeling van Malassezia?
Het doel van de behandeling tegen Malassezia is om de gistinfectie onder controle te krijgen. Malassezia is goed te behandelen met een shampoo, Malaseb®. Deze moet u in het begin 2 x per week gebruiken, als de klachten verminderen kan dit naar 1 x per week. Als er sprake is van een ernstige huidontsteking moet er ook nog een antibioticum gegeven worden. Als de gisten moeilijk te bereiken zij met shampoo (bijvoorbeeld bij een oorontsteking) dan worden oraal tabletten tegen de gisten gegeven, in combinatie met een oorzalf. Daarnaast is het heel belangrijk om er achter te komen wat de oorzaak van de verminderde huidweerstand is, om de primaire oorzaak van de gistinfectie te bestrijden! Vaak is de oorzaak een allergie (voor meer informatie over allergieën, zie de pagina “de hond met jeukklachten”)

Wat is de prognose van Malassezia?
Afhankelijk van de onderliggende oorzaak is de prognose goed tot redelijk. In sommige gevallen is het noodzakelijk om te blijven wassen met Malaseb, maar als de onderliggende oorzaak goed te behandelen is zal Malassezia snel verdwijnen.


Contact

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00