Nierfalen

Wat is nierfalen?
Bij nierfalen functioneren de nieren niet meer optimaal. De nieren zorgen voor filtering van het bloed waarbij afvalproducten uit het bloed verwijderd worden en ze reguleren de vloeistof- en mineralenbalans van het lichaam. Als de nieren niet meer goed functioneren vergiftigt de hond als het ware zichzelf en kan hij zijn vochtbalans niet meer op peil houden waardoor hij uitdroogt.

Wat zijn de oorzaken van nierfalen?
Er zijn verschillende oorzaken voor nierfalen, zoals bijvoorbeeld een ontsteking, een tumor, vergiftiging of een erfelijke aandoening. Honden ouder dan 7 jaar hebben vaker last van nierfalen, vaak is niet meer duidelijk te achterhalen wat de oorzaak is. We hebben het dan over chronisch nierfalen of nierinsufficiëntie (CNI).

Wat zijn de verschijnselen van nierfalen?
Verschijnselen van nierfalen zijn veel drinken (veel plassen), uit de bek stinken, mager worden, braken, niet meer willen eten en een slechte vacht. Niet alle dieren vertonen deze symptomen. Vaak zijn de klachten pas duidelijk als de nieren al 75% van hun functie hebben verloren.

Hoe stellen we de diagnose nierfalen?
De diagnose voor nierfalen wordt gesteld door middel van een bloedonderzoek. Met het meten van het kreatinine en ureum kun je de diagnose nierfalen stellen. Wanneer deze waarden duiden op nierfalen kan er nader onderzoek gedaan worden, zoals een echo van de nieren bij verdenking van een erfelijk probleem.

Wat is de therapie bij nierfalen?
De schade aan de nieren is meestal onherstelbaar. Met een tijdige diagnose en behandeling kan het ziekteverloop echter geremd worden.
Vaak zijn de honden erg misselijk en uitgedroogd door de slecht functionerende nieren. Als ze er slecht aan toe zijn geven we ze drie dagen lang een infuus om het vochttekort aan te vullen en de afvalstoffen uit het lichaam te spoelen. Daarnaast krijgen ze medicatie tegen de misselijkheid om ze weer aan het eten te krijgen. Deze eerste dagen moeten de honden weer tot eten worden overgehaald en is het voer minder belangrijk, maar als ze eenmaal eten is het van belang een speciale voeding te geven die de nieren zo min mogelijk belast. In die voeding zitten minder eiwitten, minder fosfor en minder zout; met name deze stoffen zorgen voor schade aan de nieren. Aanvullend kan ook een poeder worden gegeven (Ipakitine) wat de fosfor bindt en zo de nieren nog verder ontlast/ Zorg daarnaast voor voldoende vers drinkwater en houdt in de gaten dat uw hond blijft eten. Neem zonodig contact met ons op.

Wat is de prognose van nierfalen?
Het verdere verloop van de ziekte is verschillend per dier. Bij een patiënt met acuut nierfalen zullen de eerste dagen met infuus bepalend zijn. Wanneer de waarden zakken en het huisdier opknapt is het belangrijk om de patiënt goed in de gaten te blijven houden. Chronisch nierfalen is stabiel te houden door een goede behandeling en met tijdige controles kan uw kat een prettig leven leiden.


Contact

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00