Ontvlooien van de hond

vlo

Vlooien zijn vervelende parasieten voor dier en mens. Ze veroorzaken jeuk en kunnen lintwormen overbrengen en sommige dieren zijn overgevoelig of allergisch voor de beten van de vlo.

Waren vlooien vroeger alleen in de zomer een probleem, met de goede isolatie van de meeste huizen zijn de vlooien ook in de wintermaanden aanwezig. Vlooien leggen duizenden eitjes die in onze verwarmde huizen goed overleven. Reden genoeg dus om voor een goede strategie te kiezen die uw dier en huis het héle jaar door vlovrij houdt.

Strategie

  • gebruik een vlododende pipet, tablet of halsband bij de hond of kat waar de vlooien of vlooienpoepjes zijn gezien. Afhankelijk van het vlooienmiddel dient dit iedere maand, 3 maanden of 6 maanden toegepast te worden.
  • behandel alle andere honden en katten in huis, ook als ze niet zichtbaar last hebben van vlooien
  • behandel de omgeving (stofzuigen, dekens wassen, omgevingsspray)
  • ontworm alle huisdieren (vlooien kunnen drager zijn van lintwormen)

Welk vlooienmiddel kan ik het beste gebruiken?
Er zijn veel verschillende middelen in omloop, met verschillende werkzame stoffen en verschillende toedieningswijzen. Voor meer informatie over de verschillende middelen kijkt u op de pagina “Vlooienmiddelen”.
De producten die het beste werken zijn vaak UDA, dat betekent dat ze alleen te verkrijgen zijn als u bij een dierenkliniek staat ingeschreven. (UDA staat voor Uitsluitend door Dierenarts Af te geven). Hoewel het niet wetenschappelijk is aangetoond dat vlooien resistent zijn geworden tegen bepaalde middelen adviseren wij toch om regelmatig (om de 2 -3 jaar) te wisselen naar een nieuwere groep van vlooienmiddelen om de kans erop te verkleinen.


Contact

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00