Pancreatitis

Wat is pancreatitis?
Pancreatitis is een ontsteking van de alvleesklier, een orgaan in het lichaam dat verteringsenzymen aanmaakt en het suikergehalte in het lichaam reguleert. Normaal gaan de verteringsenzymen via een afvoergang naar de darm, maar bij pancreatitis worden deze enzymen actief als ze nog in de alvleesklier zitten. Dit zorgt voor een ontsteking. De oorzaak hiervoor is onbekend; er wordt gedacht dat het te maken kan hebben met een virusinfectie, trauma, een te hoog vetgehalte in het bloed of gebruik van medicijnen. Vaak is er echter geen oorzaak te achterhalen. Men onderscheidt een acute vorm en een chronische vorm. Bij de acute vorm ziet men heftige verschijnselen, bij de chronische vorm zijn de klachten wat vager. We zien deze aandoening met name bij honden, bij katten is er veel minder over bekend.

pancreatitis

Wat zijn de verschijnselen bij pancreatitis?
Bij de chronische vorm ziet men braken, pijn in de buik, niet meer willen eten, lusteloos. Soms is het zo erg dat honden in shock kunnen raken. Bij de chronische vorm ziet men periodes van braken, diarree, pijn in de buik en een futloze hond. Heel typerend voor een ontsteking van de alvleesklier is de “bidhouding” van de hond, met de voorpoten knielen en de achterpoten staand. Dit wijst op pijn in de buik.

Hoe stellen we de diagnose bij pancreatitis?
Bij acute pancreatitis kunnen de verschijnselen al in de richting wijzen van deze aandoening. Bij chronische pancreatitis kan het wat lastiger zijn. Om de diagnose te bevestigen moeten we bloedonderzoek doen. Hierbij meten we de hoogte van het pancreaslipase, een van de enzymen die de alvleesklier maakt. Is deze verhoogd, dan is de diagnose pancreatitis gemaakt. Eventueel kan er een echo gemaakt worden, men ziet dan veranderingen in het gebied van de alvleesklier. Heel soms is het nodig om het bloed op te sturen naar een laboratorium, bijvoorbeeld als de klachten vaag zijn.

Hoe behandelen we pancreatitis?
Bij een acute ontsteking nemen we de hond op in de kliniek. We geven infuus om het vochttekort aan te vullen, medicijnen tegen het braken en tegen de diarree. Als er een vermoeden van infectie is wordt er antibiotica gegeven. Belangrijk is ook dat de buikpijn verminderd wordt, met speciale pijnstilling. De gewone pijnstillers (NSAID’s) zijn hier echter niet voor geschikt. Bij chronische pancreatitis is de behandeling voornamelijk gericht op het tegengaan van het braken, wat met behulp van Emepridof Cerenia verminderd wordt. Soms geven we maagbeschermers mee. Een dieetvoer wat weinig vet bevat is een goede aanvulling op de behandeling.

Wat is de prognose van pancreatitis?
Bij een acute pancreatitis waarbij sprake is van shock is de prognose gereserveerd. Dit is gelukkig niet vaak het geval en als de behandeling goed aanslaat is de prognose redelijk. In sommige gevallen is het noodzakelijk om de hond levenslang op een vetarm dieet te houden. Honden kunnen gevoelig blijven voor klachten van het maagdarmstelsel.


Contact

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00