Patellaluxatie

Wat is een patellaluxatie?
Patella is de officiele naam voor knieschijf. Een patellaluxatie betekent dat de knieschijf loszit. Er zijn verschillende soorten luxaties, de meest voorkomende is naar mediaal. Dit betekent dat de knieschijf naar de binnenkant van de knie verplaatst. We zien dit vaak bij honden van kleine rassen (terriërs, poedels, chihuahua’s). De luxatie naar lateraal, waarbij de knieschijf naar buiten verplaatst, zien we soms bij grote rassen, in combinatie met een draaiing van het dijbeen. Deze vorm komt echter zelden voor en we zullen het in deze adviesbrief dan ook hebben over de luxatie naar mediaal.

Patella_luxatie_post

Wat zijn de symptomen van patellaluxatie?
Dit hangt af van de ernst van de verplaatsing van de knieschijf. Men onderscheidt de vorm waarbij de patella af en toe naar mediaal verplaatst. De hond loopt dan plotseling een paar passen met zijn pootje opgetrokken. Na een paar passen schiet de knieschijf weer terug en loopt de hond weer normaal. Dit noemt men een habituele luxatie. Bij sommige dieren is de knieschijf continu verplaatst, en ligt nog maar af en toe op de plek ligt waar hij hoort. Deze honden hebben problemen met overeind komen en met lopen. Ze lopen met O-benen en hebben er last van. Dit noemt men een stationaire luxatie.

Hoe stelt men de diagnose patellaluxatie?
De behandeling kan door de dierenarts met behulp van een speciale handgreep gesteld worden. Röntgenfoto’s zijn vaak niet nodig, tenzij er onderliggend trauma van de knie wordt verwacht (gescheurde kruisbanden, aantasting van het gewricht).

Wat is de behandeling van een patellaluxatie?
Als de patella af en toe verplaatst is hoeft men niet direct in te grijpen. Wel moet men de hond in de gaten houden om te zien of hij/zij niet vaker last krijgt van deze aandoening.
Als de patella continu verplaatst is, is het noodzakelijk om te behandelen. Dit kan alleen met behulp van een operatie. Hiervoor moet de hond onder narcose. Er zijn verschillende methodes mogelijk om de patella weer goed op de plek te zetten, dit wordt per hond bepaald.

Wat is de prognose van een patellaluxatie?
Dit is afhankelijk van de ernst van de patellaluxatie, of het beiderzijds is, en of de hond geopereerd wordt of niet. Na de operatie is de prognose goed en zal de hond weer goed kunnen lopen. Van deze aandoening is bekend dat het erfelijk is en het advies is om niet met deze honden te fokken.


Contact

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00