Prostaatklachten bij de reu

De prostaat is een klier die om de urinebuis van het mannelijk dier zit, vlak achter de blaas. Als de reu een zaadlozing heeft, wordt eerst het zaad vanuit de teelballen in de urinebuis gepompt, vlakbij de prostaat. Het is de taak van de prostaat om dat zaad te verdunnen zodat het gemakkelijker via de urinebuis in de penis afgevoerd kan worden. De prostaat is dus een klier die zaadverdunnend vocht maakt en dat afgeeft aan de urinebuis tijdens een zaadlozing.

prostaat

Prostaatproblemen
Er kan met de prostaat van alles aan de hand zijn. Net zoals bij andere organen kan hij bijvoorbeeld ontstoken raken of tumoreus ontaarden (prostaatkanker, wat overigens bij de hond bijna niet voorkomt). Ook kunnen er cysten op groeien, met vocht gevulde uitpuilingen die op zichzelf onschuldig zijn maar door hun grootte wel klachten kunnen veroorzaken.
Zoals u op de tekening kunt zien (klik op de tekening voor een vergroting), ligt de prostaat achter de sluitspier van de blaas. Het vocht, dat de prostaat afgeeft aan de urinebuis, heeft dus niets te maken met de urine in de blaas. Bij een zaadlozing staat de reu ook nooit tegelijkertijd te plassen! Afwijkingen aan de prostaat kenmerken zich dan ook door een abnormale uitvloeiing uit de penis onafhankelijk van het plassen. Meestal zien we dat de hond zomaar druppeltjes bloed verliest uit de penis.
Vaak heeft hij daar zelf niet zo’n last van maar de eigenaar schrikt vaak toch even en het is ook niet zo’n fris idee. Verwar dit bloeddruppelen niet met het druppeltje etter dat de meeste reuen wel aan hun penis hebben hangen of verliezen. Dit is een onschuldige irritatie van de binnenkant van de voorhuid die over het algemeen als normaal wordt ervaren. Deze etterdruppels komen dus niet uit de penis zelf, maar van de binnenkant van de voorhuid! Als dit gedruppel uit de hand loopt, zijn er behandelingen mogelijk.

Hoe kan dat?
De meest voorkomende oorzaak van het boeddruppelen, onafhankelijk van het plassen, is de “oude mannen kwaal”. Hierbij is het hormoon-evenwicht verschoven naar de mannelijke kant, en maakt uw hond teveel mannelijke hormonen aan. Naast vergroot is de prostaat ook vaak wat ontstoken. Door de vergroting kunnen er bloedvaatjes springen, dit wordt dan via de urinebuis afgevoerd en zo druppelt de hond wat bloed, onafhankelijk van het plassen.

Wat kunnen we eraan doen?
Om de hoeveelheid mannelijke hormonen te verminderen zijn er tabletten (Ypozane®) op de markt, die u gedurende een week geeft en waarvan de werkingsduur minimaal een half jaar bedraagt. De castratie waarbij de testikels verwijderd worden geeft voor altijd een vermindering aan mannelijke hormonen. Hiervoor moet uw hond wel onder narcose. Het karakter van de reu kan veranderen; minder naar loopse teven rennen, rustiger, en minder fel naar andere reuen. Tegen de ontsteking van de prostaat wordt soms nog een antibioticakuur gegeven.

Bijkomende klachten bij een te grote prostaat
Soms is de prostaat zo groot dat de urinebuis wordt afgeklemd, de reu staat dan echt te persen bij het plassen. Maar ook de endeldarm kan gedeeltelijk door de prostaat worden afgeklemd, men ziet dan dat de reu afgeplatte ontlasting (tagliatelle-spaghetti) produceert. Ook deze klachten worden verholpen door (chemische) castratie.

Andere aandoeningen van de prostaat
Heel zelden treedt er een op zich zelf staande prostaatontsteking op. De uitvloeiing is niet alleen bloederig maar ook etterig en de reu is erg ziek met pijn in de onderbuik. De behandeling bestaat uit een langdurige behandeling met een antibioticum.
Af en toe zien we prostaatcysten, dit zijn holtes gevuld met vocht die op de prostaat zitten. Meestal zijn deze cysten goedaardig. Behandeling met medicijnen is niet mogelijk, soms worden deze holtes afgetapt, soms chirurgisch verwijderd.
Ook prostaatkanker komt zelden voor bij de hond. Chirurgische behandeling is vaak niet voldoende, omdat dit een zeer agressieve tumor is die snel uitzaait. Het enige wat we kunnen doen is de hond zo veel mogelijk verlichting bieden. Gelukkig komt dit maar zelden voor bij de hond.


Contact

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00