Reverse Sneezing

Wat is reverse sneezing?
Reverse sneezing wordt ook wel omgekeerd niezen of paroxysmale inspiratoire ademhaling genoemd. Het komt vaak aanvalsgewijs voor en een aanval duurt zo’n 1-2 minuten. De hond maakt dan korte, snurkende geluiden en staat hierbij stil met de nek gestrekt. Sommige eigenaren schrikken hiervan en denken dat de hond het benauwd heeft maar dit is nooit het geval bij reverse sneezing.

Hieronder ziet u een filmpje van een hond met reverse sneezing (op 1:05 minuut is het zeer duidelijk te zien) :

Waardoor ontstaat reverse sneezing?
Een duidelijke oorzaak voor deze aandoening is er niet, het komt vaker voor bij kleine rassen en bij rassen met een korte snuit. Het kan veroorzaakt worden door irritatie van het keel- of neusslijmvlies, men denkt dat de functie van reverse sneezing is om het slijm uit deze holtes te verplaatsen. Vaak ontstaat het na opwinding of drinken.

Wat is de behandeling van reverse sneezing?
Door de hond te laten slikken onderbreekt met de cyclus van het omgekeerde niezen; dit kan door de hond zachtjes over de keel te masseren. Ook door voorzichtig de neusgaten dicht te houden kan men het reverse sneezing laten stoppen. In veel gevallen is dit echter niet nodig en stopt de hond er vanzelf mee.

Wat is de prognose van reverse sneezing?
Deze aandoening kan geen kwaad en de prognose is uitstekend. Indien de hond flauwvalt, hoest, gewicht verliest of een verminderd uithoudingsvermogen krijgt kan er meer aan de hand zijn en is het verstandig om een afspraak te maken in de kliniek.

 


Contact

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00