Suikerziekte bij de hond

Wat is suikerziekte?
Suikerziekte, ook bekend als Diabetes Mellitus, is een ziekte waardoor het lichaam geen suiker meer kan opnemen in de cellen. Normaal gesproken gebeurt dit onder invloed van de stof insuline die wordt geproduceerd in de alvleesklier, maar bij suikerziekte wordt er geen insuline aangemaakt of zijn de cellen ongevoelig voor insuline geworden. Met name honden met overgewicht ontwikkelen suikerziekte. Bij teven die niet gesteriliseerd zijn kan suikerziekte ook ontstaan tijdens de loopsheid.

Wat zijn de symptomen van suikerziekte?
Het ziektebeeld begint met veel drinken en veel plassen. Vaak valt ook op dat de dieren meer eten en toch vermageren. Er gaat namelijk veel energie in de vorm van suiker via de urine verloren. Uiteindelijk zullen de honden erg verzwakken en sloom worden. Ze kunnen stoppen met eten waarna afwijkende afbraakafvalstoffen in het bloed ontstaan, waarbij soms een acetonlucht bij uitademing te ruiken valt. Indien er niet ingegrepen wordt zal de hond in comateuze toestand terecht komen en uiteindelijk overlijden.

Hoe stellen we de diagnose suikerziekte?
De diagnose suikerziekte is eenvoudig te stellen door in het bloed en in de urine het suikergehalte te meten. Daarnaast kunnen we fructosamine meten bij twijfelgevallen. Deze stof geeft het suikergehalte weer dat gedurende 14 dagen aanwezig was in het bloed en is betrouwbaarder dan het gemeten actuele suikergehalte in het bloed.

Wat is de behandeling bij suikerziekte?
Als de diagnose is gesteld bij een intacte teef tijdens de loopsheid is het advies om haar zo snel mogelijk te laten steriliseren. Onder invloed van de hormonen tijdens de loopsheid kan suikerziekte ontstaan die met sterilisatie soms omkeerbaar is. Ook zijn gesteriliseerde teven beter te reguleren met insuline.
De behandeling bestaat in eerste instantie uit het geven van een speciaal dieet, waarin specifieke koolhydraten zitten die slechts geleidelijk in het bloed worden opgenomen. Dit zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Naast dit dieetvoer bestaat de behandeling van suikerziekte uit het tweemaal daags toedienen van insuline via een injectie onder de huid. In het begin lijkt dat erg eng, maar met oefening zijn de meeste honden zeer eenvoudig te injecteren. De hond zal regelmatig voor bloedonderzoek moeten terugkeren om de juiste insulinedosis te kunnen bepalen. We proberen de glucose tussen de 5 en de 10 mmol/L te krijgen. Als u voor controle komt is het belangrijk dat 7-8 uur na het geven van de insuline de meting plaatsvindt.

Wat is de prognose van een hond met suikerziekte?
Indien de hond goed gereguleerd is zal de prognose goed zijn. Wel moet men altijd blijven opletten dat de hond niet teveel insuline krijgt en zo een hypo (laag bloedsuiker) ontwikkelt. In dit geval moet u direct wat zoetigheid (jam/dextrose-oplossing/stroop) in de bek van de hond doen en direct naar de kliniek toekomen. Indien de suikerziekte niet goed te reguleren is kan er sprake zijn van een andere onderliggende oorzaak (ziekte van Cushing) en is de prognose gereserveerd.

suikerziekte hond

Heeft u vragen over suikerziekte of vermoedt u dat uw hond suikerziekte heeft? Neem dan contact op met onze kliniek via 0228-31700.

 

 

 


Contact

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00