Tekenziekte: de ziekte van Lyme bij de hond

De ziekte van Lyme is een ernstige aandoening, zowel voor de mens als voor uw hond en kat.

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door besmetting met de Borrelia parasiet die overgebracht wordt na een tekenbeet. De teek komt voor in bosrijke omgevingen, waterrijke gebieden en plekken met hoog gras zoals duinen, maar ook de eigen tuin! Teken zijn actief van het voorjaar tot diep in het najaar.

In Nederland is gemiddeld 1 op de 5 teken (20%) besmet met Borrelia.  Alle honden en katten lopen na een beet van een geïnfecteerde teek het risico de ziekte van Lyme te ontwikkelen.

Wanneer u uw hond uitlaat in een bosrijke omgeving of u uw hond bij het uitlaten lekker door het struikgewas of hoge gras laat struinen,  dan loopt hij kans op een tekenbeet. Zeker wanneer uw hond met de vakantie mee gaat naar het buitenland is het van belang goede voorzorgen te nemen.

Wanneer uw kat op pad gaat kan ook hij of zij in de struiken of het hoge gras belaagd worden door teken.

Besmettingskans van uw hond of kat

Onderzoek heeft uitgewezen dat de teek zich minimaal 24 uur moet voeden om voldoende bacteriën over te dragen om de ziekte van Lyme te veroorzaken. Vroege verwijdering van teken verkleint dus de kans op ontwikkeling van deze ziekte. Omdat ze na de beet en de eerste uren daarna nog erg klein zijn (soms een speldenknop groot), zijn ze, zeker in de vacht van uw hond of kat, nauwelijks te zien.

Wordt Lyme bij uw huisdier vastgesteld dan loopt uzelf geen kans op besmetting via uw huisdier.

Een rode plek rondom de beet zoals we die bij mensen zien  we niet bij de hond of kat. En ook  een bult die zich op de plek  van de beet kan ontwikkelen zegt niets over het wel of niet ontwikkelen van Lyme.

Wat zijn de symptomen van de Ziekte van Lyme bij een hond of kat?

Het kan maanden duren voordat de symptomen van deze ziekte zichtbaar worden. Niet zelden toont een besmette hond of kat pas symptomen twee tot vijf maanden na een tekenbeet. Veel geïnfecteerde honden en katten tonen helemaal geen ziekteverschijnselen.

De verschijnselen van Lyme zijn:

  • Gewrichtsontstekingen die zich uiten in plotselinge kreupelheid en pijn aan meerdere gewrichten. Dit is de meest voorkomende klacht die de aanleiding vormen om naar de dierenarts te gaan.

Andere verschijnselen zijn:

  • Sloomheid
  • Gezwollen lymfeklieren
  • Koorts
  • Verlies van eetlust
  • Uitdroging
  • Nierproblemen

Vroegtijdige diagnostiek: Vertoont uw hond of kat deze klachten dan is het goed uw huisdier zo spoedig mogelijk door ons te laten onderzoeken.

De Ziekte van Lyme kan worden behandeld met antibiotica. Wanneer de ziekte niet snel genoeg wordt gediagnosticeerd kan de ziekte chronisch worden en ernstige nierschade veroorzaken.

Voorkomen

Het beste is om besmetting ten gevolge van een tekenbeet bij uw hond te voorkomen. Dat kan op drie manieren:

  • Het gebruik van een middel tegen teken (veelal in combinatie met de bestrijding van vlooien). Deze middelen voorkomen niet dat uw hond gebeten wordt door een teek, maar wel dat er besmetting plaats vindt. Dankzij het anti-tekenmiddel valt de teek binnen enkele uren van de huid van uw hond of kat en wordt besmetting voorkomen. De kans op besmetting is klein wanneer de teek snel na de beet afsterft. Er zijn verschillende effectieve middelen bij ons beschikbaar die een adequate bestrijding van teken combineren met de bestrijding van vlooien en andere parasieten. Deze middelen zijn o.a. Bravecto, Vectra 3D, Simparica, de Scalibor band en de Seresto band.
  • Vaccinatie is ook een optie. Er is een vaccin dat uw hond beschermt tegen de ziekte van Lyme. Het vaccin voorkomt de overdracht van de Borrelia van de teek naar de hond.  De vaccinatie bestaat uit een enting van 2 dosis (met drie weken tussentijd) en moet daarna jaarlijks herhaald worden. De vaccinatie kan gewoon gegeven worden tegelijk met de jaarlijkse enting. De kosten bedragen ongeveer € 30 per vaccinatie (prijs medio 2017).
  • Uiteraard kunt u ook de vacht van uw hond of kat dagelijks controleren op teken. U kunt dan de eventuele teken met een speciale tekentang verwijderen. Deze tekentang kunt u bij ons aanschaffen. We ontraden u echter op deze aanpak te vertrouwen. Vlak na de beet zijn teken nog uiterst klein. De kans dat u een teek ontgaat is daarom groot.

Effectieve tekenwerende en tekendodende middelen
Wij adviseren u een goed teken en vlooienmiddel aan te schaffen. Dit is echt de meest effectieve manier om problemen te voorkomen. Bij de meeste middelen combineert u dat met een middel tegen vlooien. Afhankelijk van het middel van uw keuze hebt u soms 3 maanden bescherming tegen teken en vlooien. Gaat u naar het buitenland, kies dan een product dat ook bescherming geeft tegen zandvliegen.

Hieronder vindt u een overzicht. Er zijn meer middelen. Deze middelen adviseren wij u. Er zijn namelijk veel middelen in de handel die niet meer effectief zijn. De teken en vlooien hebben tegen deze oudere middelen een resistentie opgebouwd.

Overzicht met de door ons geadviseerde middelen tegen teken en vlooien:

product huisdier toedieningsvorm hoe vaak te geven? werkt tegen
Simparica hond tablet 1 x per maand teken, vlooien en zandvliegen
Bravecto Hond tablet 1 x per drie maanden teken en vlooien
Vectra 3D Hond pipet 1 x per maand Teken, vlooien en zandvliegen
Scalibor Hond halsband werkt 7 maanden teken,  vlooien en zandvliegen
Bravecto Kat pipet 1 x per drie  maanden teken en vlooien
Seresto Hond en kat band werkt 7 maanden teken, vlooien en zandvliegen

Lyme is ook een ernstige mensenziekte

Teken kunnen ook Lyme veroorzaken bij mensen. Symptomen bij mensen variëren van hoofdpijn, koorts, vermoeidheid tot de bekende karakteristieke huiduitslag. Zonder adequate behandeling kan de ziekte zich verspreiden in gewrichten, hart en centraal zenuwstelsel. U kunt het risico op tekenbeten verminderen door insectenwerende middelen te gebruiken en door lange broeken en bovenkleding met lange mouwen te dragen wanneer u door bosrijke gebieden of grasland loopt.


Contact

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00