Diarree bij de kat

Diarree kan vele verschillende oorzaken hebben. Op basis van uw verhaal, leeftijd van de kat en de bevindingen bij lichamelijk onderzoek kunnen we een oorzaak aanwijzen of vermoeden. Soms zijn aanvullende onderzoeken nodig zoals ontlastingsonderzoek of bloedonderzoek.

Diarree kan veroorzaakt worden door:

1) Parasieten
Bij de kat komen regelmatig spoelwormen, haakwormen of lintwormen voor. Zeker als het dier buiten komt en prooien vangt. Het is dus van belang uw dier regelmatig te ontwormen (4 x per jaar) om diarreeklachten hierdoor te voorkomen.
Giardia, een eencellig organisme (protozoa) wordt ook regelmatig gezien als verwekker bij diarree en komt steeds vaker voor met name bij jonge dieren.
Tritrichomonas, ook een protozoa, wordt een enkele keer gevonden als oorzaak voor diarree bij de kat. Dit organisme komt met name voor bij raskatten uit catteries. Vaak gaat dit samen met Giardia.

2) Virus
Een eenvoudige ‘buikgriep’ veroorzaakt door een Rota- of Coronavirus kan bij alle katten voorkomen, hoewel jonge katten er gevoeliger voor zullen zijn omdat hun weerstand nog minder goed ontwikkeld is.
Kattenziekte (Parvovirus of Panleucopenievirus) veroorzaakt zeer ernstige, snel verlopende diarree die vaak dodelijk is. Tegen deze ziekte wordt gevaccineerd. Helaas hebben we onlangs een aantal uitbraken gehad in Nederland bij niet-gevaccineerde dieren, het is dus van belang uw kat tijdig te laten enten.

3) Dieet invloeden
Diarree kan ontstaan als u wisselt van voer en het darmstelsel van de kat hier nog aan moet wennen. Daardoor verloopt de vertering niet optimaal en kan diarree ontstaan. Met name bij kittens kan dit het geval zijn.
Het kan ook komen doordat uw kat iets heeft gegeten dat rauw of bedorven was en daardoor het milieu in de darmen verstoord is. Dit zien we bij besmetting met de Campylobacter- of Salmonellabacterie.
Ook kan uw kat allergisch zijn voor bepaalde voeding, we zien dan ook vaak jeukklachten naast diarree. Een hypo-allergene voeding is dan de therapie.

4) Ontsteking
Bij volwassen en oudere katten zien we soms problemen met het afweersysteem in de darmen. Hierdoor ontstaat dan een chronische ontsteking, die ook wel Inflammatory Bowel Disease (IBD) genoemd wordt. Alhoewel we het probleem vaker zien bij honden, komt dit ook soms bij katten voor.

5) Tumoren
Bij oudere katten komen regelmatig tumoren van de darmwand voor. Vooral maligne lymfoom komt vaak voor, een echo kan meer duidelijkheid geven.

6) Aandoening van andere organen
Een te snel werkende schildklier (hyperthyreoidie) kan ook diarree veroorzaken, omdat door te hoge schildklierhormoon alles in het lichaam te snel gaat (inclusief de spijsvertering).
Een andere oorzaak is een aantasting van de alvleesklier, waardoor er een tekort aan verteringsenzymen ontstaat (Exocriene Pancreas Insufficiëntie ofwel EPI). Deze aandoening is zeldzamer bij katten.


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

phone