Wanneer moet ik mijn kat laten vaccineren?

De basisvaccinatie van een kitten is op 9 weken. Deze enting moet na 3 weken herhaald worden (geboosterd) om voldoende bescherming op te bouwen. We enten zowel katten- als niesziekte beiden gedurende het eerste jaar, daarna biedt het vaccin tegen kattenziekte gedurende 3 jaar bescherming. De vaccinatie tegen niesziekte is maar 1 jaar geldig en moet jaarlijks herhaald worden.

Als uw kat eenmaal in onze praktijk geënt is krijgt u van ons een oproep thuisgestuurd, zodat u niet vergeet wanneer uw kat(ten) opnieuw gevaccineerd moeten worden.

Gezondheidscontrole
Voordat we een dier vaccineren, bekijken we eerst of het dier gezond is. Bij een ziek dier is het immers niet verstandig om te vaccineren. We kijken, luisteren en voelen onder meer naar de oren, de ogen, het gebit, de ademhaling, het hart, de lymfeknopen, de huid, het bewegingsapparaat en de voedingstoestand. Eventuele bijzonderheden bespreken wij met u en schrijven we op de patiëntenkaart. Tijdens dit onderzoek heeft u natuurlijk ook de gelegenheid om vragen te stellen aan de dierenarts.

Na de gezondheidscontrole overleggen we met u welke vaccinaties voor uw dier zinvol zijn. Dit hangt af van de gezondheid van uw kat, maar ook van een eventueel bezoek aan het buitenland of een pension. We streven er naar alleen de noodzakelijke vaccinaties toe te dienen. Vaccineren doen we op maat.

Overige vaccinaties

Rabiës
Als u naar het buitenland gaat met uw kat moet u kat verplicht geënt zijn tegen hondsdolheid (rabiës). Uw kat moet ten tijde van de vaccinatie ouder zijn dan drie maanden en moet minstens drie weken voor vertrek gegeven worden. Daarnaast moetuw kat vóór de rabiësvaccinatie gechipt zijn. De vaccinatie tegen rabiës geeft 3 jaar lang bescherming.

Bordetella bronchiseptica
Deze bacterie is één van de verwekkers van niesziekte bij de kat. Als uw kat in contact komt met een grote groep katten kan hij door middel van een neusvaccinatie aanvullend tegen Bordetella bronchiseptica geënt worden. Sommige pensions en kennels stellen deze enting verplicht voordat de kat er ondergebracht mag worden.

Als u twijfelt over de vaccinaties en de beschermingsstatus van uw kat, belt u dan met onze kliniek via 0228-317000 of maak een afspraak en neem het vaccinatieboekje en/of dierenpaspoort mee.


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

email