Wanneer kan ik mijn kat laten castreren of steriliseren?

Katers kunnen vanaf de leeftijd van 6 maanden vruchtbaar zijn. Rond die leeftijd starten ze ook met sproeien van urine om hun territorium af te bakenen. We adviseren katers waar u niet mee wilt fokken te castreren op 6 maanden leeftijd. Als katers eenmaal de gewoonte hebben aangenomen om te gaan sproeien, kan het erg lastig zijn om hen dit af te leren.

Poezen kunnen vanaf de leeftijd van 6 maanden vruchtbaar zijn. Dit kunt u zien doordat de poes `krols` wordt. Ze zal veel miauwen, aandacht zoeken, het staartje omhoog doen en telkens langs uw benen strijken. Om een ongewenst nestje te voorkomen, is het verstandig uw poes voor de eerste krolsheid, op een leeftijd van 6 maanden, te laten steriliseren.

cat-with-tail-up

Mocht u een nestje willen met uw poes, dan is het verstandig om de poezenpil te geven tot het moment dat de poes is uitgegroeid en geschikt is om een nestje te krijgen. Op de lange termijn de poezenpil geven in plaats van sterilisatie is sterk af te raden gezien de bijwerkingen (suikerziekte, vergroting van de melkklieren) die de poezenpil kan hebben. Ook het uitspugen van de pil zonder dat u het als eigenaar ziet kan als effect hebben dat de poes toch drachtig wordt. De beste oplossing om een ongewenst nestje te voorkomen is sterilisatie.

Als u vragen heeft over castratie of sterilisatie van uw kat kunt u altijd telefonisch contact opnemen met onze kliniek via 0228-317000.


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

phone