Arteriële hypertensie bij de kat

Wat is arteriële hypertensie bij de kat?
Als er sprake is van arteriële hypertensie heeft uw kat een verhoogde bloeddruk. Dit zien we met name bij katten die ouder zijn dan 10 jaar. Oorzaken hiervoor zijn onder andere nierfalen, hyperthyreoïdie (een te snel werkende schildklier), zoutrijk dieet, chronische bloedarmoede of idiopathisch (dat wil zeggen dat er nog geen oorzaak voor gevonden is). De normale bloeddruk bij katten is ongeveer 135 mm Hg, we spreken van arteriële hypertensie bij een waarde van 160-180 mm Hg.

Wat zijn de symptomen van arteriële hypertensie?
In de meeste gevallen zien we veranderingen in de ogen. Er kunnen bloedingen in het oog optreden of het netvlies kan zelfs loslaten. Soms is het onduidelijk en valt het op dat de kat plots blind is geworden aan 1 oog of zelfs beide ogen. In combinatie met nierklachten zien we dat de kat veel braakt, veel drinkt en slecht eet. Hartklachten kunnen ook voorkomen. Door de verhoogde bloeddruk kunnen katten een vergroot hart krijgen, waardoor er bij het luisteren van het hart een ruis of een ander ritme wordt gehoord. Neurologische klachten zien we in de vorm van toevallen, nystagmus (de ogen bewegen continu van links naar rechts), zwakte en een slechte coördinatie. Dit komt door kleine bloedingen in de hersenen.

Hoe stellen we de diagnose arteriële hypertensie?
Door de klachten kan er een vermoeden van een verhoogde bloeddruk ontstaan, en door deze te meten met behulp van de Doppler-techniek. Uw kat krijgt net als in de humane geneeskunde een band om zijn pootje die automatisch wordt opgeblazen. Ons bloeddrukapparaat registreert automatisch de onder- en bovendruk, waarbij met name de bovendruk van belang is. Het meten van de bloeddruk vinden katten soms wat raar maar meestal zijn ze erg relaxed, zoals de kat op onderstaand filmpje laat zien.

Wat is de behandeling van arteriële hypertensie?
Belangrijk is om de onderliggende oorzaak van de verhoogde bloeddruk op te sporen en die te behandelen. Als er geen oorzaak gevonden wordt kunnen we de bloeddruk verlagen met behulp van amlodipine (Norvasc), een Calcium-kanaalblokker. Dit is een humaan middel, en we passen de dosering aan voor het gewicht van de kat. We geven hierbij benazepril (Fortekor of Benakor), dit helpt ook om de bloeddruk te verlagen. Een nierdieet met minder zout draagt ook bij aan het stabiliseren van de bloeddruk. In acute gevallen geven we soms nog plastabletten bij.

Wat is de prognose van arteriële hypertensie?
Dit is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Als er eenmaal beschadigingen op het netvlies zijn gekomen, zijn deze niet meer te herstellen. Belangrijk is het dan om verdere schade te voorkomen en regelmatig de bloeddruk te controleren om te zien of we deze onder controle hebben. Als de bloeddruk normaliseert is de prognose goed als de kat levenslang medicijnen krijgt.


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

phone