Dementie bij de oudere kat

senior-cat
Wat is dementie?

Net als bij mensen kunnen ook dieren op oudere leeftijd last krijgen van dementie. Bij mensen zijn er een aantal criteria vastgesteld om de diagnose dementie te kunnen stellen; vergeetachtigheid, moeite met spreken, moeite met boodschappen doen etc.) Bij dieren zijn deze criteria niet bruikbaar. De veranderingen die er in de hersenen optreden lijken bij katten echter sterk op de veranderingen die mensen met dementie ook hebben.

Wat zijn de verschijnselen bij dementie bij de kat?

  • ’s Nachts schreeuwen, soms ook overdag
  • Onzindelijkheid (soms ook vanwege pijn)
  • Verward zijn, desoriëntatie. De weg naar huis niet meer weten.
  • Problemen met het herkennen van tijd en ruimte. Als de kat wakker wordt heeft hij lang nodig tot hij weet wie hij is, waar hij is en wat hij wilde gaan doen.
  • In huis met meerdere katten kunnen plotseling ook sociale problemen ontstaan
  • Sommige katten vertonen symptomen van depressie

De kat wordt prikkelbaar en soms ook bang. Bij een kat die symptomen van dementie vertoont is het verstandig om naar de kliniek te komen; vaak gaat dementie samen met andere lichamelijke problemen. De schildklierwaarden, de lever en nieren moeten worden gecontroleerd. Bovendien is het belangrijk dat de kat op pijn wordt gecontroleerd. Veel oude katten hebben gewrichtspijn wat ze vaak niet laten merken. Het kan ook verstandig zijn om de kat te laten chippen aangezien sommige oudere katten de weg naar huis niet meer terug weten te vinden.

Wat is de therapie bij dementie bij de kat?

– Eerst zullen lichamelijke oorzaken moeten worden uitgesloten als oorzaak (zie ook hierboven).

– Zorg ’s nachts voor een rustige en veilige slaapplaats voor uw kat. Laat een lichtje of nachtlampje branden in verband met het verminderde gezichtsvermogen en om beter in te spelen op het veranderde slaap-waakritme en de neiging ’s nachts rond te dwalen.

–  Zorg overal in huis voor slipvrije vloeren en plaats schuine plankjes of trappetjes bij haar favoriete plekjes, zodat uw kat niet meer hoeft te springen. Plaats meer en grotere kattenbakken in huis zodat zij vaker hun behoefte kunnen doen, want dat is ook een veel voorkomende gedragsverandering bij senior katten.

– Hill’s J/D dieet bevat anti-oxidanten en omega 3-vetzuren om de cognitieve functie van uw kat te helpen verbeteren. Gebruik een voerbal of voerpuzzel om het jachtinstinct van uw kat te bevredigen en de hersenactiviteit te stimuleren.

– Er zijn diverse medicijnen op de markt, maar de meeste van deze middelen (Vitofyllin, Selgian, Clomicalm) zijn alleen geregistreerd voor honden. In overleg met onze kliniek is het mogelijk een van deze middelen, naast bovengenoemde maatregelen, in te zetten om het gedrag van uw kat te verbeteren.

Heeft u vragen over dementie bij de kat of wilt u een afspraak maken? Belt u dan met onze kliniek via 0228-317000 of mail naar info@dierenkliniekenkhuizen.nl


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

phone