Eosinofiel granuloom complex

Wat is een eosinofiel granuloom complex?
Eosinofielen zijn bepaalde witte bloedcellen van het immuunsysteem. Ze spelen een belangrijke rol bij ontstekingen, allergische reacties en afweer tegen parasieten. Bij een eosinofiel granuloom complex zien we ophopingen van deze cellen op de huid of in de bek.

Wat zijn de verschijnselen bij een eosinofiel granuloom complex?
Er zijn 3 vormen:

eosinofiele zweer

1) Eosinofiele zweer: deze zitten op de bovenlip en soms in de bek van de kat. Deze kunnen erg diep gaan zweren en veel pijn doen.

eosinofiele plaque

2) Eosinofiele plaque: Dit zijn één of meerdere ronde tot ovale rode verheven plekken op de huid, met name in de lies en aan onderzijde van de buik. Katten likken hier vaak aan.

eosinofiel granuloom

3) Eosinofiel granuloom: een goed omschreven (geel tot rode) zwelling die boven het huidoppervlak uitkomt. Deze kunnen overal op het lichaam voorkomen, o.a. op de kop, kin en voetzooltjes. Bij jonge dieren zitten ze op de achterkant van de dijen en zijn ze streepvormig (lineair granuloom).

Wat is de oorzaak van een eosinofiel granuloom complex?
Men vermoedt dat een allergische reactie (voor bijvoorbeeld voedsel of vlooien) ten grondslag ligt aan deze opeenhoping van witte bloedcellen.

Hoe stellen we de diagnose eosinofiel granuloom complex?
De diagnose is vaak al op basis van de klinische verschijnselen te stellen. Bij twijfel kan microscopisch onderzoek of een biopt de diagnose bevestigen.

Wat is de therapie van een eosinofiel granuloom complex?
Belangrijk is om oorzaken zoals voedsel en vlooien uit te sluiten door maandelijks te ontvlooien met een goedwerkend middel (bijvoorbeeld Activyl) en de kat een hypo-allergeen voer te geven. Daarnaast is de therapie is gericht op het onderdrukken van de overgevoeligheidsreactie met behulp van Prednison tabletten. Soms is het nodig om een antibioticumkuur bij te geven.

Wat is de prognose van een eosinofiel granuloom complex?
Dit is afhankelijk van de reactie op de therapie. Bij een goede reactie kan het soms noodzakelijk zijn om levenslang prednison te geven, we streven dan naar de laagst mogelijke dosering.


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

phone