Feline Astma

Wat is feline astma?
Katten kunnen, net als mensen, last krijgen van astma. Dit is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Het wordt net als bij mensen veroorzaakt door een overgevoeligheid van de luchtwegen op bepaalde stoffen uit de omgeving (pollen, rook, deodorant-spuitbussen etc.)

Wat zijn de verschijnselen bij feline astma?
De meeste katten vertonen verschijnselen als een droge hoest en hebben een bemoeilijkte ademhaling. Sommige katten hebben langere periodes waarbij ze enkel mild hoesten. Een aantal katten krijgen een acute astma-aanval met plotselinge hoestbuien en een piepende ademhaling en ademnood. Bij uitademen hebben astmatische katten vooral problemen, vaak ademen ze dan met de bek open. Bij milde vormen kan het hoesten echter ook lijken alsof de kat een haarbal kwijt moet of dat hij/zij aan het kokhalzen is. Er wordt echter nooit iets opgehoest!

Hoe stellen we de diagnose feline astma?
Aan de hand van uw beschrijving hoe de kat zich gedraagt kunnen we ons al een beeld vormen. Een röntgenfoto kan onze diagnose bevestigen. We zien veel witte vlekken en strepen in de longen die normaal egaal zwart zouden moet zijn. Dit wijst op (chronische) ontsteking. Bij sommige katten met een milde vorm kan de röntgenfoto ook normaal zijn.

Wat is de therapie bij feline astma?
Als de kat een astma-aanval heeft en erg benauwd is, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de praktijk te komen zodat we hem hier extra zuurstof kunnen toedienen en hem een injectie kunnen geven om de astma-aanval te onderdrukken. Voor de lange termijn-behandeling is het belangrijk om de stoffen waar de kat astmatisch op reageert zoveel mogelijk te vermijden (niet meer roken en deodorant spuiten in dezelfde ruimte als waar de kat zich bevindt). Pollen zijn echter niet te vermijden en vaak is medicamenteus behandelen noodzakelijk. Dit doen we met behulp van dexamethason, een zeer sterke ontstekingsremmer. We starten met een hoge dosering en bouwen dit af naar een zo laag mogelijke dosering. Er zijn echter ook middelen op de markt die minder bijwerkingen hebben en via een inhaler (de Aerokat) gegeven kunnen worden. Dit vergt enige oefening, maar veel katten zullen dit tolereren. Het grote voordeel hiervan is dat het lokaal gegeven kan worden en er dus minder medicatie nodig is. Ook zal de kat geen last hebben van de bijwerkingen die vaak gepaard gaan met het gebruik van steroïde middelen.
Hieronder ziet u een filmpje (in het Engels) hoe de Aerokat te gebruiken is.

Wat is de prognose van feline astma?
Afhankelijk van de ernst van de astma is de prognose met levenslange medicatie over het algemeen redelijk tot goed.


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

phone