Gewrichtsklachten bij de kat

Het bestaan van chronische en artrose gerelateerde pijn bij katten wordt pas sinds kort erkend. Vorig jaar is bij een onderzoek gebleken dat bij 92% van de oudere katten (boven de 10 jaar) op de röntgenfoto’s artrose zichtbaar was. Toch werd de diagnose artrose zelden gesteld, meestal werd het aangeduid als normale ouderdomsverschijnselen.

Mogelijke verschijnselen van artrose bij de kat zijn:
– onzindelijkheid, net naast de kattenbak plassen en poepen
(de kat kan de rug niet meer goed buigen)
– minder wassen dan normaal
– niet meer geborsteld willen worden
– niet meer ergens op (de bank) of er vanaf willen springen
– meer slapen dan normaal
– mogelijk zelfs wegkruipen

cat-stop-using-the-litter-box0

Bij een onderzoek waarbij katten een halsbandje met een bewegingsmeter om kregen, bleek de activiteit van de dieren toe te nemen als ze behandeling ondergingen met een niet steroide anti-inflammatoir geneesmiddel (NSAID). Dit duidt op een verlichting van de pijn.

Herkent u bovenstaande verschijnselen bij uw eigen kat? Dan heeft uw kat waarschijnlijk last van artrose!

Ons advies is om te starten bij geringe klachten met J/D dieet van Hill’s.
Binnen 4 weken behoort u een duidelijke verbetering te zien; de kat wordt actiever, springt weer op de bank en plast weer netjes op de bak.
Blijft de onzindelijkheid aanhouden en/of drinkt uw kat meer dan normaal, dan is het verstandig om bloedonderzoek te laten doen om de nier-, lever-, en suikerwaardes te laten controleren. Dit kan gewoon op afspraak, er wordt een klein beetje bloed afgenomen en we hebben de uitslag na ongeveer 10 minuten.

Indien er sprake is van ernstige artrose dan starten we met een NSAID. Werkt dit goed dan is ons advies om over te gaan op J/D dieet omdat hierdoor de dosering van de NSAID verlaagd kan worden.

Wilt u meer informatie over artrose bij de kat of het J/D dieet van Hill’s? Belt u dan met onze kliniek via 0228-317000 of mail naar info@dierenkliniekenkhuizen.nl.

Direct J/D dieet van Hill’s bestellen? Kijk dan op onze webshop!


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

phone