Giardia

Wat is Giardia?
Giardia is een parasiet die in de darmen leeft. Hij hecht zich met behulp van tentakels aan het slijmvlies. Hierdoor raakt de darm aan de oppervlakte beschadigd, waardoor de vertering en de opname van voedingsstoffen niet meer optimaal verlopen. Door deze slechte vertering ontstaat diarree. Dit komt met name voor bij jonge (tot 1 jaar oud) en/of verzwakte dieren. Andere dieren maken de infectie door zonder dat er verschijnselen zijn.

giardia

Wat zijn de verschijnselen bij Giardia?
Bij Giardia ziet men chronische diarree die telkens weer terugkomt. Soms is de ontlasting van de kat wat dikker, maar meestal blijft het slijmerig en brij-achtig. De ontlasting stinkt ook meer dan normaal. Daarnaast kan er sprake zijn van slechte voedselverwerking, gewichtsverlies en verminderde vitaliteit. De eetlust blijft meestal behouden. Oudere katten tonen meestal geen verschijnselen, maar kunnen wel een bron van besmetting zijn voor andere katten.

Hoe stelt men de diagnose Giardia?
Aan de hand van de verschijnselen en de leeftijd kunnen we al een vermoeden hebben dat de kat last heeft van Giardia. We bevestigen deze diagnose met behulp van een SNAP-test. Hiervoor levert u wat ontlasting in van de kat en binnen een uur hebben we de uitslag.

Wat is de behandeling van Giardia?
Gewone ontwormingsmiddelen werken niet tegen Giardia. Hiervoor moet je een middel geven wat Fenbendazol bevat (Panacur®). Dit geeft u gedurende 5 dagen, dan 5 dagen niets en dan behandelt u weer gedurende 5 dagen. De dosering bedraagt 50 mg/kg.
Daarnaast is het van groot belang om de vacht van de kat en het gehele huis goed te reinigen om herbesmetting te voorkomen. Alle katten en honden in het huishouden moeten worden behandeld omdat zij ook Giardia bij zich kunnen dragen en zo ook weer kunnen herbesmetten. In situaties met een zware besmetting is het soms nodig om later nogmaals deze behandeling toe te passen.

Omdat Panacur® tegen alle wormsoorten werkt hoeft u niet apart te ontwormen gedurende de periode dat u Panacur® heeft gebruikt.

Let op: Giardia kan besmettelijk zijn en geeft bij kinderen dezelfde symptomen. Goede hygiëne is dus zeer belangrijk!


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

phone