Hemobartonella

Cat sleepingWat is Hemobartonella?
Hemobartonella is een parasiet die zich vermeerdert in de rode bloedcellen. Hierdoor gaan de rode bloedcellen kapot en ontstaat er anemie (bloedarmoede) bij de kat. Als het immuunsysteem van de kat de parasieten probeert te vernietigen gaan vaak ook de rode bloedcellen kapot, waardoor de bloedarmoede erger wordt. Deze aandoening wordt ook wel FIA (Feline infectieuze anemie) genoemd.

Wat zijn de verschijnselen bij Hemobartonella?
In het acute stadium zien we soms koorts bij de kat, als de bloedarmoede al langer bestaat kan er sprake zijn van een ondertemperatuur. Andere verschijnselen zijn bleke slijmvliezen, anorexie (niet willen eten) en sloomheid. De klachten kunnen erg vaag zijn en zijn niet specifiek voor deze aandoening.

Hoe stellen we de diagnose Hemobartonella?
De diagnose van deze parasiet is soms lastig te stellen. In het acute stadium kan er een bloeduitstrijkje gemaakt worden, maar deze moet met een specifieke kleuring gekleurd worden. Dit moet in een laboratorium plaatsvinden. De parasiet is echter niet altijd zichtbaar in deze uitstrijkjes en daarom wordt de diagnose tegenwoordig met behulp van een speciaal bloedonderzoek gedaan (PCR genaamd) waarbij zelfs hele kleine hoeveelheden van deze parasiet aan te tonen zijn. Deze test duurt soms erg lang en daarom starten we bij verdenking van Hemobartonella al met de behandeling.

Wat is de behandeling van Hemobartonella?
De parasiet kan behandeld worden met een antibioticum, Doxycycline genaamd. Dit moet gedurende langer tijd (3 weken) gegeven worden. Sommige katten blijven drager, bij stress-periodes kan de ziekte dan weer de kop opsteken. Bij ernstige anemie kan een bloedtransfusie nodig zijn, of infusen om de vochtbalans goed op peil te houden.

Wat is de relatie van Hemobartonella met FIV en FeLV?
Zowel FeLV als FIV zijn virusziekten die alleen bij de kat voorkomen en die ervoor zorgen dat het immuunsysteem van de kat niet meer goed werkt. Men vermoedt dat hierdoor Hemobartonella de kans krijgt om zich te vermeerderen. Dit noemt met een opportunistische infectie.

Wat is de prognose van Hemobartonella?
Als er alleen sprake is van Hemobartonella is de prognose redelijk. Dit hangt wel af van de mate van bloedarmoede. Hoe groter de bloedarmoede, hoe minder gunstig de prognose. Als er naast Hemobartonella ook nog sprake is van FeLV of FIV is de prognose dubieus. We proberen de Hemobartonella te bestrijden met antibiotica, maar tegen FeLV en FIV zijn nog geen (goedwerkende) medicijnen op de markt. Een kat met FeLV kan soms nog jaren leven, maar soms gaan ze snel achteruit.

Voor meer informatie over FeLV of FIV, zie onze pagina’s over FeLV en FIV of neem contact op met onze kliniek via 0228-317000 of info@dierenkliniekenkhuizen.nl.


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

phone