Hypokaliëmie

Wat is hypokaliëmie?
Dit is de medische term voor een tekort aan kalium in het bloed. Kalium is een hele belangrijke elektrolyt die nodig is in het lichaam om verschillende functies te vervullen. Een te veel aan kalium is gevaarlijk, maar een tekort ook.

Wat zijn de verschijnselen van hypokaliëmie?
De verschijnselen hangen sterk af van de ernst van het kalium tekort. Een ernstig tekort aan kalium leidt tot spierzwakte. De kat loopt dan te zwalken op de poten en kan soms helemaal niet meer staan. De spierzwakte ziet men ook in de spieren van de nek. De kat kan de kop niet meer optillen en loopt of zit daardoor met de kop naar beneden gebogen.

Een minder ernstig kaliumtekort zorgt voor een veel vager, en daardoor ook minder gemakkelijk te herkennen beeld. Het is een beeld dat in veel gevallen toegeschreven zal worden aan het ouder worden: minder eetlust, matig gewichtsverlies, lichte bloedarmoede, slechte vachtconditie en verminderde activiteit en fitheid in het algemeen. Soms zien we bij katten met een kaliumtekort ook veel drinken en plassen. Dit kan een direct gevolg zijn van het kaliumtekort, maar het kan ook een gevolg zijn van de oorzaak van het kalium tekort.

Wat zijn de oorzaken van hypokaliëmie?
Achterliggende ziektes of problemen bij de kat die kunnen leiden tot een kaliumtekort zijn chronisch nierfalen, suikerziekte, hyperthyreoïdie (=een te snel werkende schildklier), tumoren van de bijnier(en) die leiden tot een overproductie van aldosteron, langdurig slecht eten en/of langdurig en heftig braken en diarree. Met name chronisch nierfalen, suikerziekte en hyperthyreoïdie zijn ziektes die meestal bij de wat oudere kat voorkomen.

Hoe stellen we de diagnose hypokaliëmie?
De definitieve diagnose wordt altijd met behulp van bloedonderzoek gesteld.

Hoe behandelen we hypokaliëmie?
Een ernstig kaliumtekort moet in eerste instantie worden behandeld met infusen waaraan extra kalium is toegevoegd. Als het kalium weer binnen de normaalwaarde valt, dan kan er vervolgens worden overgeschakeld aan een toevoeging van kalium in poedervorm door het voer.

Wat is de prognose van hypokaliëmie?
Dit is sterk afhankelijk van de onderliggende oorzaak.


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

phone