Othematoom

Wat is een othematoom?
Een hematoom is de wetenschappelijke naam voor een bloeduitstorting, en oth- of otho- betekent oor. Een othematoom is dus een bloeduitstorting in het oor.

Waardoor ontstaat een othematoom?
De oorschelp bestaat uit 3 lagen: de binnen-en buitenzijde bestaan uit huid en daar tussenin zit kraakbeen. Tussen huid en kraakbeen zitten veel bloedvaten. Als de kat de kop flink heen en weer schudt of ergens hard tegenaan loopt, kunnen deze bloedvaatjes kapot gaan en gaan lekken. Zo ontstaat er een bloeduitstorting tussen het kraakbeen en de huid.
Vaak gaat de kat met de kop schudden als hij/zij last heeft van een oorontsteking, de oorontsteking doet pijn en de kat probeert de viezigheid in de oren kwijt te raken door met de kop te schudden.

Wat zijn de verschijnselen bij een othematoom?
Een bloedoor ziet eruit als een dikte in het oor. Soms is het gehele oor dik, soms alleen een klein gedeelte van het oor. Als men eraan komt is het erg pijnlijk door de spanning op de huid en de druk op het kraakbeen. Heel soms wordt de dikte veroorzaakt door een abces, er komt dan pus uit de oorschelp in plaats van bloed.

bloedoorkat
Hoe stelt men de diagnose othematoom?

De diagnose is te stellen aan de hand van de verschijnselen.

Wat is de behandeling van een othematoom?
Allereerst moet men de oorontsteking behandelen, want als men deze niet behandelt blijft de kat met de kop schudden en kan het bloedvaatje blijven bloeden. Ook kan er in het andere oor een bloeduitstorting komen! Als men een bloedoor niet behandelt is dit zeer pijnlijk voor de kat en zal de oorschelp verschrompelen, waarna er na verloop van tijd een “bloemkooloor” ontstaat.

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk:
1) De meest effectieve behandeling is een operatie. Hierbij wordt onder narcose een S-vormige snede in de huid gemaakt, waarna het bloed kan weglopen en de spanning van de huid af is. Vervolgens wordt de huid, die los ligt van het kraakbeen vanwege de bloeduitstorting, weer tegen het kraakbeen aangedrukt met behulp van hechtingen. Hierdoor kan de huid vastgroeien aan het kraakbeen en worden bloedingen tegengegaan. De kat krijgt een kap mee zodat hij niet aan het oor kan krabben en na 21 dagen mogen de hechtingen eruit.

2) Een goedkopere, maar minder effectieve methode is het leegzuigen van de bloeduitstorting met een naaldje, waarna er een langwerkende ontstekingsremmer in de holte wordt gebracht. Dit kan zonder narcose, maar is vaak vervelend voor het dier. De kans op recidief (het terugkeren van de bloeduitstorting) is ongeveer 2/5. Eventueel kunnen we deze procedure nogmaals herhalen. Blijft het oor vollopen dan is een operatie geïndiceerd.

Wat is de prognose van een othematoom?
Na een operatie is de prognose goed, bij de tweede methode zien we weleens een recidief. In sommige gevallen zal het oor enigszins vervormd raken. Het is belangrijk om alert te blijven op oorontsteking, dit is de meest voorkomende oorzaak van een bloedoor.


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

phone