Psychogene alopecia (kaalheid door stress)

Wat is psychogene alopecia?
Alopecia betekent kaalheid, psychogene alopecia is kaalheid die door de kat zelf wordt veroorzaakt. Het is vergelijkbaar met ziektes als verenpikken bij de papegaai en obsessief haren uittrekken bij de mens (trichotillomanie).

Wat zijn de verschijnselen bij psychogene alopecia?
De kat zal zich in meerdere of mindere mate kaal likken. Vaak zien we dat met name de flanken van de kat worden kaalgelikt, maar ook het begin van de staart, de buik en zelfs de gehele achterpoten kunnen kaal zijn geworden.

pscychogene alopecia1 pscychogene alopecia2

 

Wat is de oorzaak van psychogene alopecia?
Als eerste moeten vlooien worden uitgesloten als oorzaak. Vlooien kunnen jeuk veroorzaken waardoor de kat gaat likken en /of bijten, met name aan de achterhand. Ook zijn er bepaalde zeldzame hormonale aandoeningen die kaalheid kunnen veroorzaken bij de kat. De belangrijkste oorzaak van kaalheid aan de flanken is echter overdreven poetsgedrag door stress. De kat kan op allerlei manieren stress ondervinden (verhuizen/nieuwe kat of hond in huis/geboorte kind), maar laat dit verder niet merken.

Hoe stellen we de diagnose psychogene alopecia?
Aan de hand van het uitsluiten van andere oorzaken, het patroon van de kaalheid (vaak zijn de haren niet uitgevallen, maar stukgelikt) en de geschiedenis van de kat, kunnen we vaak een waarschijnlijkheidsdiagnose stellen.

Wat is de therapie bij psychogene alopecia?
Vlooienbestrijding door maandelijks een goedwerkend vlododend middel te gebruiken zorgt ervoor dat vlooien geen aanleiding kunnen zijn om te gaan likken. Daarnaast is het belangrijk om stress te reduceren.

Enkele algemene tips:

– Meerdere plekken waar de kat eten/drinken kan (dit geldt niet als de kat te dik is)
– Voldoende schuilplaatsen in huis
– Naar buiten laten gaan
– Deuren afplakken met ondoorzichtig folie zodat de katten van buiten niet meer te zien zijn

In combinatie met deze maatregelen is er het middel Feliway® op de markt, een verdamper die je in het stopcontact steekt. Deze scheidt een feromoon (soort hormoon) af, wat wij niet kunnen ruiken maar de kat een zeer rustgevend gevoel geeft. Dit geeft in vele gevallen een vermindering van stress bij katten. Nieuw op markt is Strezz ®, druppels op basis van kruiden die je door het eten van de kat mengt en die er ook voor zorgen dat de kat minder stress ervaart. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Voordeel van deze middelen is dat ze niet schadelijk zijn voor de gezondheid van de kat en levenslang gegeven kunnen worden.


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

phone